Cum ne alimentăm după post?

808
0

Postul religios ortodox presupune un mod de alimentație de tip vegan pentru o perioadă de patruzeci de zile. Acesta se bazează pe consumul, în exclusivitate, de produse de origine vegetală, care se digeră foarte rapid, timp de 40-80 min. Treptat, sistemul digestiv se acomodează la o nutriție din ce în ce mai lejeră, încheindu-se cu o zi ce presupune doar consum de apă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sunt categorii de persoane cărora le este contraindicat modul de alimentație vegan acestea fiind:
– femeile însărcinate sau care alăptează, motivul fiind posibilitatea de a dezvolta o anemie severă, hipocalcemie, deficit de vitamina D3, B12, care sunt prezente doar în produse de origine animală. Aceasta o demonstrează studiul  din 2021, efectuat de cercetători de la Universitatea din Thessaloniki, Grecia, și publicat în revista „Nature”. Deficitul de acești micronutrienți poate afecta substanțial dezvoltarea normală a copilului, dar și sănătatea femeii;
– copiii până la optsprezece ani – fiind în dezvoltare, organismul lor necesită o cantitate sporită de nutrienți, spre deoserire de organismul unui adult;
– persoanele care suferă de boala Crohn, sindromul intestinului iritat;
– persoanele cu diabet de tip 1 sau 2;
– persoanele cu ulcer gastric;
– persoanele care suportă tratament antihelicobacter.

Dacă vă confruntați cu gastrită și/sau pancreatită, înainte de a urma postul, consultați medicul dumneavoastră.

O greșeală majoră este consumul excesiv de proteine animale în zilele de Paști, după cele patruzeci de zile de abstinență. Excesul poate duce la intoxicații alimentare și la agravarea bolilor sistemului digestiv. În așa mod, puteți anihila toate impactele pozitive ale postului.

Ieșirea din post trebuie să fie treptată, pentru ca organismul să se poată adapta mai eficient.
Timp de o săptămână după încheierea postului puteți consuma doar o dată pe zi proteine de origine animală –  ouă și lactate. Astfel, sistemul digestiv se va acomoda lent la schimbările din meniul zilnic, fără efecte adverse. Peste 7 zile, puteți adăuga în meniul zilnic, pe lângă ouă și lactate, pește, fructe de mare. Peste paisprezece zile, adăugați carne slabă de pui, curcan, prepeliță, iepure și, o dată pe săptămână, carne roșie, de vită, rață, miel.

Studiul din 2021 realizat în Universitatea din Thessaloniki, Grecia, menționat mai sus, a demonstrat impactul pozitiv al postului religios ortodox asupră sănătății sistemului cardiovascular. Datorită lui, are loc scăderea nivelului de trigliceride în sânge, a colesterolului „rău” LDL și sporirea celui „bun” HDL.

Cristina Serbova, nutriționist

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE