Președinta Sandu despre revenirea Aeroportului în gestiunea statului: „Trebuie să ne încurajeze să sancționăm abuzurile care au fost comise”

567
0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este „rezultatul luptei împotriva corupției”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Precizăm că, începând de marți, 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău nu mai este gestionat de Compania Avia Invest, ci de Agenția guvernamentală Proprietăți Publice, iar procesul de preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău a demarat.

„Aeroportul lucrează în regim normal. Procesul de preluare a activelor a demarat. În rest, ce ține de activitatea aeroportuară este pe rol, nu se schimbă nimic… În momentul în care, noi, statul am fost gată să preluăm, am purces la procedura de preluare”, a menționat în emisia postului public de radio, directorul general al APP, Alexandru Musteață.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului după ce Curtea de Apel Chișinău (CAC) a emis o decizie executorie în acest sens, în noiembrie, anul trecut. Ministrul de profil de atunci, Andrei Spînu, promitea schimbări majore, creșterea numărului de operatori avia și curse mai ieftine.

Șefa statului, Maia Sandu, consideră că revenirea Aeroportului în gestiunea statului trebuie să „ne încurajeze … pentru ca să sancționăm abuzurile și actele de corupție care au fost comise”.

„Această acțiune de reîntoarcere a Aeroportului în administrația statului este un rezultat al luptei împotriva corupției și este un rezultat important. O dovadă a faptului că lucrurile se pot face, evident, atunci cânt toata lumea respectă legea, inclusiv cei din sistemul judecătoresc și atunci când instituțiile pentru combaterea corupției sunt implicate pe deplin. Această acțiune trebuie să ne încurajeze și să mergem mai departe, pentru ca să facem dreptate și pentru ca să sancționăm abuzurile și actele de corupție care au fost comise”, a declarat șefa statului în cadrul unei conferințe de presă.

Precizăm că Aeroportul Internațional Chișinău a fost preluat în concesionare în 2013. Decizia de concesionare a fost luată în lipsa avizelor mai multor ministere, inclusiv ale transporturilor și infrastructurii, Internelor și SIS.

Din 2013, după ce a intrat în posesia Aeroportului Internațional Chișinău, în baza unui contract de concesionare pentru următorii 49 de ani, Compania Avia Invest nu și-ar fi onorat obligațiile contractuale și nu ar fi făcut nicio investiție din sursele proprii. Conform contractului, compania se obliga să facă investiții de 244,2 milioane de lei în trei etape și Agenția Proprietăți Publice urma să monitorizeze acest lucru. Însă niciuna dintre părți nu și-a onorat obligațiile, iar toate așa-numitele „investiții” raportate de Avia Invest au fost făcute din contul taxelor aeroportuare, care, în general, urmau să fie excluse.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE