Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a mințit procurorii că trebuie să meargă în România pentru tratamentul fiul său și, în consecință, s-a ales cu un nou dosar penal, care a și fost trimis în judecată. De rând cu Igor Dodon, va fi judecată pentru fals și soția acestuia, Galina Dodon, dar și medicul lor de familie care, potrivit procurorilor, a emis un certificat medical fals.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMai exact, cei trei sunt acuzați de procurori că „au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals”, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare.
În actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora copilul minor al ex-președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical”, susțin procurorii, care au stabilit în urma investigațiilor că fostul șef de stat „a prezentat în instanță un document oficial fals”.
Dodon nu putea să iasă din țară fiind sub altă urmărire penală examinată de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara”. În temeiul certificatului medical fals, Dodon a cerut permisiunea pentru a pleca în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.
Același document oficial fals, a fost folosit și de către soția fostului președinte, Galina Dodon, în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Respectiv, fostul președinte, soția acestuia și medicul de familie sunt învinuiți de „confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.
Cei trei riscă să fie amendați cu până la 47 500 de lei, să facă până la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau să fie privați de libertate pe un termen de până la cinci ani.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE