La toamnă, elevii din Republica Moldova vor studia din manuale noi. Pentru luna septembrie 2023, vor fi distribuite 43 de titluri noi de manuale școlare, iar pentru septembrie 2024, vor fi disponibile alte 67 de titluri.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Acum suntem în proces de elaborare a 43 de titluri de manuale, care vor fi distribuite în școli începând cu septembrie 2023. Săptămâna trecută am anunțat o nouă licitație pentru alte 67 de titluri de manuale, care vor fi disponibile în școli din septembrie 2024”, anunță ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean le-a sugerat specialiștilor care se ocupă de elaborarea manualelor școlare să schimbe abordarea.
„Tare mult sper că noi vom fi foarte atenți cu manualele. Pentru că noi formăm conștiința copiilor noștri, a generațiilor viitoare inclusiv prin manuale… Da, noi trebuie să respectăm tradițiile, trebuie să știm și despre istoria noastră, despre carul cu boi, dar trebuie să știm și despre rachetele cosmice, despre încercările oamenilor de știința de a ajunge pe lună. Asta dincolo de o educație antreprenorială, pe care, de asemenea, trebuie să o începem din școală. Pentru că această educație va permite să avem o societate mai rezilientă, mai independentă, care poate să-și asume responsabilitatea pentru sine, dar și pentru comunitate”, a sugerat premierul Recean.
În cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 15 martie, a fost majorat tariful minim pentru remunerarea specialiștilor implicați în evaluarea proiectelor manualelor școlare, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării. Astfel, tariful minim pentru o coală de autor va fi de 550 de lei față de 15 lei, cât era anterior.
„Activitatea evaluatorului este foarte importantă pentru a asigura calitatea unui manual școlar. În același timp, majorarea remunerării ne permite să-i atragem în acest proces pe cei mai buni specialiști”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
Anterior, în cadrul unor ședințe cu reprezentanții editurilor, Anatolie Topală a solicitat implicarea celor mai experimentate și calificate cadre didactice pentru pregătirea proiectelor de manuale care să corespundă rigorilor în domeniu, dar și așteptărilor elevilor și cadrelor didactice.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE