De ce s-au supărat comuniștii și socialiștii? Au părăsit, din nou, sala plenului. Grosu: „Fățărnicie”

802
0

  Ședința Parlamentului de joi, 2 martie, a fost marcată de noi disensiuni între deputații PAS și cei din opoziție. Ultimii au decis să părăsească sala plenului după ce propunerea lor de a vota propria declarație în legătură „cu ceea ce se întâmplă la hotar”, nu a fost susținută de majoritatea legislatorilor PAS, care au votat, contrar voinței opoziției, Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În debutul ședinței Parlamentului, comunistul Vladimir Voronin a cerut excluderea de  pe ordinea de zi a proiectului declarației și „elaborarea unei declarații comune” a tuturor deputaților.

„Noi am propune din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor  ca să fie creată o comisie mixtă în Parlament și să elaborăm o declarație comună pe care să o votăm Parlamentul integral, să demonstrăm,  că noi în fața acestor primejdii care stau în fața Moldovei, suntem toți uniți și avem aceeași opinie și că o să luptăm să nu se mai întâmple ceva mai tragic decât în 1991”, a menționat comunistul Voronin.

Pentru că propunerea celor de la BCS a acumulat doar 25 de voturi, deputații din opoziție au anunțat că părăsesc sala plenului.

„Noi am vrut să fim corecți față de toți, dar intuind că așa o să procedați am venit cu altă propunere –  ca să creăm o comisie comună care să elaboreze o declarație comună, care ar fi in interesul Republicii Moldova, dar nici nu ați vrut să examinați.  Constatăm că opoziția din noi nu este auzită”, a comentat Novac.

La rândul său, președintele Legislativului, Igor Grosu, a considerat necesar să argumenteze poziția majorității parlamentare.

„Eu am citit atent declarația dumneavoastră. Știți ce n-am găsit eu acolo? Un lucru tare important. Eu nu am găsit acolo retragerea armatei care se află ilegal pe teritoriul nostru, retragerea munițiilor, o condamnare a faptului că zboară rachete în spațiul nostru. Iată când o să aveți maturitatea și o să spuneți lucrurilor pe nume, eu am să cred în intențiile voastre, dar deocamdată – fățărnicie”, a comentat Igor Grosu.

Deputații BCS au calificat Declarația adoptată de majoritatea parlamentară drept „un document radical, care conține multe declarații tari și iresponsabile”. În schimb, esența declarației propuse de opoziție este „neimplicarea Republicii Moldova în evenimentele care au loc la hotarele țării noastre”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE