Președinta Maia Sandu, la întrevederea cu Președintele României, Klaus Iohannis: „În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează”

435
0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în vizită de lucru la București, la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Am acceptat cu bucurie invitația Președintelui Klaus Iohannis de a veni la București și să vorbim despre relațiile noastre excelente și proiectele comune. A trecut un an de zile de când țările noastre au la hotar un război crunt și nedrept, pe care l-am condamnat din prima zi. Astăzi, mai mult ca niciodată simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea și viitorul nostru european”, a spus șefa statului.

În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, Președinta Maia Sandu a mulțumit omologului său de la București pentru reacția promptă și ajutorul generos oferit de către România de fiecare dată când ne-am pomenit în dificultate și situații de criză, așa cum a fost și cu șantajul energetic prin care tocmai am trecut.

„În 2023, prioritatea noastră este reconstrucția economiei, continuarea reformelor și consolidarea securității statului. România rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, dar știu că putem fi și mai prezenți pe piața românească. Vrem să atragem mai multe investiții românești în Moldova”, a subliniat șefa statului.

Totodată, lidera de la Chișinău a comunicat că proiectele începute vor fi continuate: „Vom continua realizarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică, vom extinde și proiectele pe care le avem în domeniile educaționale, culturale precum și al dezvoltării locale și protecției mediului. Având sprijinul României, alături de susținerea altor parteneri internaționali, Moldova este pregătită să meargă – cu toată încrederea – înainte”, a menționat Președinta Maia Sandu.

După ce i-a spus Maiei Sandu că are o deosebită plăcere s-o primească la Cotroceni, Președintele României, Klaus Iohannis a subliniat căRomânia și Republica Moldova au relații cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră și eficientă.

Parcurgem o perioadă de crize de proporții istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aș putea să spun, în ultimele 12 luni.

Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean.

A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.

V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova.

Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente, au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău.”

Președintele României a mai spus că România condamnă ferm oricare tentative ruse de destabilizare. „România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război.

Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda!

Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Președinte, față de dosarul transnistrean.”

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu – https://presedinte.md/rom/discursuri/declaratie-de-presa-a-presedintei-maia-sandu-dupa-intrevederea-cu-presedintele-klaus-iohannis

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE