Învestire cu năbădăi: „Gambit moldovenesc!”. BCS a blocat tribuna, iar Tauber i-a adus lui  Recean spre plată facturile cetățenilor 

816
0
Deputații comuniști și socialiști încearcă să blocheze votarea Guvernului Recean și a Programului său de activitate/ FOTO: Facebook/ Mihail Druță, deputat Fracțiunea PAS

Parlamentul a acordat vot de încredere și a aprobat programul de activitate a Guvernului Dorin Recean. Decizia a fost aprobată cu votul a 62 de deputați PAS. Noul Cabinet a fost învestit în timp ce opoziția blocase tribuna centrală a Legislativului și scanda „Rușine!”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) s-au supărat pentru că în timpul luărilor de cuvânt a fost limitat numărul vorbitorilor din partea fiecărei fracțiuni și a timpului rezervat pentru fiecare discurs. După ce au solicitat o pauză de jumătate de oră, aceștia au revenit în sală, dar nu s-au mai așezat la locurile lor, ci au blocat tribuna principală a Parlamentului. Deputații BCS au acuzat majoritatea parlamentară de faptul că impune cenzura și instaurează dictatura.

„Mandatul deputaților în Parlament trebuie să fie respectat. Deputații au dreptul la declarații, un deputat nu poate fi lipsit de luare de cuvânt și procedura nu poate fi încălcată. Acest lucru nu poate fi tolerat”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a solicitat colegilor PAS să ignore „circul” întrucât după pauza solicitată, cei din BCS ar fi revenit în sală „cu instrucțiuni clare”.

Procedura de vot a continuat în ciuda faptului că tribuna a continuat să fie blocată, iar comuniștii și socialiștii au scandat „Rușine!” și „Anticipate!”.  Pentru aprobarea programului de activitate și acordarea votului de încredere Guvernului Recean au votat 62 de deputați.

Pe fundalul strigătelor opoziției și aplauzelor majorității Parlamentare, Dorin Recean le-a mulțumit tuturor legislatorilor.

„Vă mulțumesc, vă mulțumesc și dumneavoastră, celor din opoziție, care sunteți nemulțumiți de ceea ce se întâmplă astăzi în țară anume pentru că ați adus țara în starea asta”, a declarat Recean după procedura de vot.

„Astăzi asistăm la desfășurarea unui procedeu care poate fi numit gambit moldovenesc. A  fost sacrificată Natalia Gavrilița, cumătra Maiei Sandu, ca însăși Maia Sandu să primească un avantaj tactic. Se propune un nou Guvern cu aceiași miniștri. Avem nevoie de o resetare care este posibilă doar în cadrul alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat de la tribuna centrală deputatul BCS, Vasile Bolea.

Înainte de protestele BCS în plen, deputata Marina Tauber, cercetată penal în contextul finanțărilor necurate ale Partidului Șor, i-a adus lui Recean, care răspundea la întrebările deputaților, un teanc de facturi „din partea cetățenilor”, cerându-i acestuia să le achite.

„Încercați să tratați cu înțelegere acest fenomen”, și-a îndemnat Igor Grosu colegii.

„Guvernul achită deja jumătate din aceste facturi. Tocmai vorbeam că dacă dumneavoastră cu patronul dumneavoastră (n.r. Ilan Șor)  nu furați 20 de miliarde de lei,  nu eram în această situație. Vă duceți,  îl aduceți, întoarceți  miliardul înapoi și Guvernul, în continuare va avea grijă de cetățenii pe care dumneavoastră i-ați furat”, a comentat Recean gestul Marinei Tauber.

Dorin Recean a reiterat care sunt prioritățile Cabinetului său și a apreciat înalt activitatea fostei șefe a Executivului, menționând că Natalia Gavrilița a „făcut față perfect provocărilor” și grație ei oamenii au avut căldură și lumină în case, grație ei a fost liniște și pace în țară.

Tot astăzi, prim-ministrul și miniștrii desemnați vor depune jurământul de învestire în fața Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE