Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, răspunde acuzațiilor lansate, luni, 13 februarie, de către președinta Maia Sandu la adresa regimului de la Moscova, care ar pregăti destabilizarea situației din țara noastră.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎntr-o notă a ministerului de profil de la Moscova, Zaharova menționează că „Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova”.
„Asemenea afirmații sunt complet nefondate și neîntemeiate… Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorință a Rusiei de a „submina” situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și pledează pentru dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase și egale”, se arată în nota Ministerului rus de Externe.
Mai mult, Zaharova consideră că aceste „insinuări” sunt inventate de Ucraina care și-ar dori să „atragă Chișinăul într-o confruntare directă cu Rusia”.
Precizăm că luni, 13 februarie, președinta Maia Sandu a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre planurile Rusiei pentru destabilizarea situației din Republica Moldova și răsturnarea ordinii constituționale la Chișinău. Acțiunile ar urma să înceapă în perioada imediat următoare, sub forma protestelor, care ar degenera în atacarea instituțiilor statului și luarea de ostatici. În diversiuni ar urma să fie implicate persoane din afară, dar și forțe interne, în special „grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor si toate derivatele ei: unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”.
Într-un interviu pentru Euronews România, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a considerat că această amenințare este foarte reală.
„Este știut că de la începerea lunii martie sau chiar de săptămâna viitoare vor demara acțiunile de protest în Chișinău, cu ajutorul celor din Transnistria, cu ajutorul extremiștilor din autonomia găgăuză, coloana a cincea, și cu specialiști militari din diferite țări care vor veni sau deja au ajuns în Republica Moldova. Atât Muntenegru, cât și Serbia le-a dat cetățenie multor mercenari ruși care activează în mai multe țări din Europa și au participat la destabilizarea situației în mai multe țări. Au făcut mai multe încercări. Pentru Rusia este foarte important să-și construiască acest cap de pod în această parte de Europă, fiindcă ar bloca căile de acces spre Ucraina și ar deschide căile aeriene pentru a veni în Republica Moldova și mai mulți militari mercenari care ar încerca să construiască o forță în Transnistria sau chiar în Republica Moldova pentru a ataca Ucraina atunci când va fi nevoie. Este o situație foarte neplăcută și este o situație foarte periculoasă”, a precizat fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE