Scheme de corupție la Călărași. Președintele raionului, primarul și un șef de direcție au ajuns pe mâna procurorilor

505
0

Președintele raionul Călărași, primarul și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași au fost reținuți de către oamenii legii într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupție în comun cu CNA, în cadrul mai multor cauze, pornite pe fapte de corupție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cei trei funcționari sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise pe parcursul anului trecut.

Potrivit procurorilor, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajați publici,  inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie.

Procurorii anticorupție au efectuat 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor vizate. Președintele raionului, primarul orașului Călărași, dar și șeful Direcției au fost plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE