Copiii cu vârsta de până la 18 ani din Republica Moldova, victime sau martori în cauze penale, vor fi audiați în condiții speciale

560
0

Începând cu 9 ianuarie 2023, toți copiii victime sau martori în cauzele penale privind infracțiunile cu caracter sexual, traficul de copii sau violența în familie, precum și în alte cazuri în care interesele justiției sau ale copilului o cer, vor fi audiați în condiții speciale, anunță Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).  Audierea copiilor se face în camere amenjate în interiorul sediilor Procuraturilor din raioanele Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Leova, Ocniţa, Orhei, Soroca și Comrat, dar și la Centrul regional de asistență integrată a copiilor, victime/martori ai infracțiunilor, de tip BARNAHUS, de la Bălți. La Chișinău audierea copiilor are loc într-un spațiu din incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care urmează a fi îmbunătățit pentru a corespunde recomandărilor internaționale în domeniu și a fi cât mai prietenos copilului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 17 noiembrie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie) prin care a fost modificat art. 1101 din Codul de procedură penală.

Potrivit acestor modificări, a fost extinsă vârsta copiilor care urmează să fie audiați în condiții speciale. Astfel, pe cauzele penale privind infracțiunile cu caracter sexual traficul de persoane/copii sau violență în familie, la etapa de urmărire penală, toți copiii cu vârsta până la 18 ani vor fi audiați în condiții speciale. Până la operarea acestor modificări, în mod obligatoriu, erau audiați în condiții speciale doar copiii victime/martori până la 14 ani, audierea celorlalți copii victime/martori,  fiind la discreția profesioniștilor din sistemul de drept.

Audierea copiilor victime/martori în condiții și spații special amenajate reprezintă o verigă a sistemul juridic prietenos copilului. Aceasta are drept scop protejarea copiilor de situațiile traumatizante de a povesti în fața diferitor specialiști în momentul de expunere a situației prin care a trecut sau pe care o cunoaște, evitarea confruntării dintre copil și abuzator, dar și prevenirea revictimizării secundare a copiilor din partea sistemului judiciar, excluzând necesitatea de a se prezenta în instanța de judecată pentru a depune mărturii repetat.

Spațiul special amenajat pentru audierea copiilor în condiții speciale reprezintă o combinație de două camere – camera de audiere și camera de vizualizare. În camera de audiere se află doar copilul și intervievatorul care este o persoană special instruită pentru a realiza discuția prietenoasă cu acesta. În camera de vizualizare se află ceilalți participanți – judecătorul de instrucție, procurorul, reprezentantul legal, avocații, psihologul, grefierul. Legătura între cele două camere este realizată prin mijloace audio-video, iar informațiile pe care copilul le oferă sunt înregistrate pe un CD, care este anexat la materialele cauzei penale.

Odată cu înființarea serviciului de specializare înaltă pentru copiii care au fost victime sau martori ai infracțiunilor, audierea copiilor victime sau martori  în cauzele penale privind infracțiunile cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violența în familie, precum și în alte cazuri în care interesele justiției sau ale copilului se realizează în aceste instituții.

În februarie 2022, a fost deschis primul Centru regional de asistență integrată a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor Nord, de tip Barnahus, amplasat în mun. Bălți, în cadrul căruia pe parcursul anului 2022 au fost audiați în condiții speciale 55 de copii, 13 % dintre aceștia cu vârsta cuprinsă între 14- 18 ani.

Carolina Bagrin, managerul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/ martori ai infracțiunilor Nord, mai nou, numit Centrul regional de tip Barnahus, a spus pentru GAZETA de Chișinău că unul din serviciile acordate în cadrul centrului este audierea copiilor-victime în condiții speciale.

„Acum aceste modificări au făcut ca toți copiii, până la vârsta de 18 ani, să fie audiați în aceste condiții. Este un pas important pentru a asigura un sistem juridic prietenos copilului și pentru a garanta că acești copii nu vor mai fi victimizați sau retraumatizați. Modificarea făcută este doar în intereseul copiilor”, a opinat managerul Centrului regional de tip Barnahus de la Bălți.

Solicitată de GAZETA de Chișinău să-și spună opinia despre noul proiect de lege intrat în vigoare, șefa Serviciul protecție drepturi copii, Procuratura generală, Mariana Gornea ne-a spus că:

„Cadrul legal internațional și național reglementează statutul copilului victimă sau martor al infracțiunilor în cauzele penale. Astfel, în cadrul procesului penal copiii trebuie protejați de prejudicii, de intimidare și de victimizare secundară, beneficiind în acest sens de serviciile de asistență specializată conform procedurilor care asigură siguranța și bunăstarea copiilor. Completările și modificările operate recent de Parlament la articolele 109, 110/1 din Codul de procedura penală stabilesc cerințe noi pentru condițiile și procedura de audiere a martorilor și victimelor copii.

Astfel, art. 109 din Codul de procedură penală a fost completat cu un nou aliniat, care stabilește regula generală că victimele și martorii în vârstă de până la 14 ani urmează să fie audiați în condițiile art.110/1 din Codul de procedură penală.

Totodată, modificările de la art. 109 alin. (5) și art. 1101 alin. (1) din Codul de procedură penală au stabilit regula specială că victimele/martorii minori în cauzele penale privind infracțiuni cu caracter sexual, privind traficul de copii sau violența în familie, precum şi în alte cazuri în care interesele justiției sau ale minorului o cer, vor fi audiați în condițiile art.110/1 din Cod, indiferent de limita de vârstă”.

Camere pentru audierea în condiții speciale a copiilor în sediile Procuraturilor din raioanele Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Leova, Ocniţa, Orhei, Soroca și Comrat

Potrivit Marianei Gornea, audierea în condiții speciale a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor are drept scop obținerea declarațiilor prin evitarea traumatizării în cadrul unei justiții prietenoase copilului.

„Modalitatea de audiere specială a copiilor contribuie esențial la evitarea revictimizării copilului atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecare a cauzei penale.

Întru implementarea și realizarea principiilor justiției prietenoase copiilor au fost amenajate  Camere pentru audierea în condiții speciale a copiilor implicați în procesul penal în calitate de victimă/martor ai infracțiunii, opt dintre care în sediile Procuraturilor din raioanele Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Leova, Ocniţa, Orhei, Soroca și Comrat.

Totodată, de către alți actori implicați în procesul justiției pentru copii au mai fost amenajate unele încăperi, în incinta instanțelor de judecată,  în vederea audierii copiilor în condiții speciale.  Una din asemenea spații este cea din incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care urmează a fi îmbunătățit pentru a corespunde recomandărilor internaționale în domeniu, pentru a fi cât mai prietenos copilului.”

Șefa Serviciul protecție drepturi copii, Procuratura generală, Mariana Gornea, în discuție cu noi a vorbit și despre  Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, de tip BARNAHUS, de la Bălți, procurorii fiind ghidați de Procuratura Generală să refere copiii victime/martori ai infracțiunilor în acest Centru, pentru realizarea audierilor corespunzătoare, or Centru asigură și intervievatori bine pregătiți.

Necesitatea creării altor două Centre de tip Barnahus în Centru și Sud

Totodată, în funcție de necesitățile copilului, în cadrul Centrului vor fi acordate următoarele tipuri de servicii de asistență specializată complementară: asistență pentru asigurarea protecției copilului în situație de risc; asistență psihologică în criză; informarea prealabilă a copilului despre audiere în condiții speciale; examinare medicală; asistență juridică.

În unele cazuri,  procurorii asigură  audierea copiilor în condițiile art.110/1 din Codul de procedură penală, prin atragerea în calitate de intervievator a specialistului pentru protecția drepturilor copilului din cadrul Direcției de asistență socială și protecție a familiei sau de la Serviciul Asistenţă Psihopedagogică.

În contextul celor spuse, este necesară dezvoltarea rețelei de intervievatori, adică a persoanelor care vor fi invitate într-un proces penal de către organul competent pentru a intermedia audierea minorului victimă/martor al infracţiunii în condiţiile art.1101.

O soluție ar fi și crearea altor două Centre de tip Barnahus, ce vor acoperi Zona Centru și Sud ale țării”, a mai spus Mariana Gornea.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE