Stamate: „De ce să mergem pentru fiecare fleac în instanță?” Cum argumentează deputata Legea taxei de stat

767
0

Deputata PAS, Olesea Stamate, tot ea – președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, le răspunde celor care au criticat prevederile Legii taxei de stat, care a fost aprobată în prima lectură la sfârșitul anului trecut.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Stamate le răspunde avocaților, care s-au împotrivit, în mod special, prevederilor ce stabilesc taxe suplimentare pentru amânarea ședințelor de judecată. Deputata specifică că taxele respective nu vor fi impuse în cazul în care avocatul sau clientul său nu se pot prezenta din motive de sănătate. În celelalte cazuri, taxele sunt necesare pentru „disciplinarea participanților la proces”.

„Practica aceasta vicioasă de amânare a ședințelor de judecată trebuie oprită. Este adesea folosită drept o tergiversare a procesului. Înțeleg ca probabil pentru cei cu bani mari, nici taxa cea mai mare nu va constitui o piedică pe care nu o vor putea depăși. Însă cu siguranță impunerea unor taxe pentru solicitarea nemotivată a amânărilor repetate vor disciplina participanții la proces. Este și interesul statului cauzele să fie judecate în termeni cât mai proximi. E și interesul părților în proces”, specifică Olesea Stamate.

Referitor la taxa de timbru – 200 de lei, Stamate consideră că acest „cost minim” vine să acopere anumite costuri judiciare, dar și să prevină adresările „abuzive” în instanță. „Știm foarte bine că și instanțele, la fel ca multe instituții publice, au un set de „clienți permanenți” care depun cereri de dragul depunerii cererilor, care de cele mai multe ori vor fi declarate inadmisibile, dar pentru care se pierde timp, efort și în final suferă justițiabilii de bună credință. Doi, introducerea acestei taxe vine să încurajeze soluționarea alternativă a disputelor. De ce trebuie să mergem pentru fiecare „fleac” în instanță? Sunt soluții mai rapide și mai ieftine”, a explicat Stamate.

Oricum, deputata menționează că ceea ce s-a votat în prima lectură în Parlament este la nivel de concept, iar toate părțile interesate sunt invitate să participe la dezbaterile publice, care vor fi organizate la sfârșitul lunii ianuarie.

Proiectul Legii taxei de stat, aprobat la sfârșitul anului trecut în prima lectură în Parlament, a generat critici dure din partea societății civile. Vineri, 6 ianuarie,  Avocatul Poporului a expediat în adresa Parlamentului  opinia sa asupra proiectului Legii taxei de stat și solicită organizarea discuțiilor publice.

Potrivit Avocatului poporului, Ceslav Panico, proiectul  legii „a trezit îngrijorări din perspectiva respectării drepturilor omului”.

„În context, reamintim despre multiplele condamnări ale Republicii Moldova la CtEDO pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, implicit din cauza faptului că persoanele au fost private de scutirea la plata taxei de stat. Ombudsmanul consideră că Parlamentului îi revine obligația de a reglementa dreptul la acces la o instanță într-un mod corespunzător cerințelor art. 6 § 1 din Convenţie, ținând cont de situația financiară particulară a fiecărui reclamant”, se menționează în comunicatul instituției.

Precizăm că, recent, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a cerut aplicarea moratoriului asupra adoptării legii cu pricina, calificând-o drept „încă un pas spre desființarea Statului de drept în Republica Moldova”.

Potrivit avocaților, controversatul proiect constituie o ingerință gravă în dreptul constituțional fundamental – privind accesul liber la justiție garantat în Constituția țării.

Proiectul Legii taxei de stat a fost aprobat în prima lectură la sfârșitul anului trecut. Conform prevederilor documentului ar urma să fie percepute taxe suplimentare de la justițiabili. Pentru cererile de audiere a martorilor, experților, specialiștilor și pentru cererile de accelerare a procesului ar urma să fie percepute taxe de 100 de lei. Taxa pentru cererile de recuzare, cererile de strămutare, de asigurare a acțiunii sau privind explicarea hotărârilor/deciziilor ar trebui să fie de 400 de lei.

De asemenea, autorii proiectului propun instituirea taxelor pentru cererile de amânare a ședințelor, inclusiv celor motivate – 100 de lei pentru prima cerere de amânare 200 de lei pentru a doua cerere de amânare în procese contravenționale și 400 de lei în procese civile. Pentru mai mult de trei cereri de amânare în procesele civile taxa crește până la 3 200 de lei.

Proiectul va fi supus dezbaterilor  publice înainte de a fi înaintat spre aprobare în lectură finală.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE