În luna decembrie 2022 pentru 13 zile de ședință aleșii locali au ridicat fiecare câte 42.900 de lei

1769
0

 Consilierii municipali primesc câte 3.300 de lei pentru o zi de ședință. Printr-o decizie a CMC, din 19 iunie 2020, cu privire la stabilirea indemnizațiilor de ședință pentru aleșii locali, care a intrat în vigoare peste câteva zile, consilierii din CMC sunt remunerați pentru o zi de ședință în consiliu cu 3.300 de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Raportul Curții de Conturi al Republicii Moldova din 19 septembrie 2022 cataloghează aprobarea Deciziei CMC din 19 iunie 2020 drept una ilegală ce nu poate fi aplicată.

Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat nu a identificat abateri de la cadrul legal la aprobarea deciziei respective.  Drept urmare, acesta nu a exercitat controlul asupra legalității deciziilor CMC.

Într-o postare făcută azi, pe Facebook, fostul consilier municipal (în perioada 2015-2019), Ilian Cașu, scrie că cei 51 de consilieri municipali ai Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru 13 zile de ședințe în luna curentă vor încasa fiecare câte 42,900.00  de lei.

Cașu comentează suma încasată de consilierii municipali: „ 13 (zile) de muncă înmulțite la 3.300.00 de lei  (indemnizația pentru o zi de ședință). Per total, 2,2 milioane de lei pentru indemnizațiile consilierilor municipali în luna decembrie 2022. Dacă mai fac ședințe mâine și în ajun, atunci își umflă și mai tare onorariile.”

Potrivit lui Cașu, „ pentru bonusuri pe final de an pentru angajații primăriei bani încă nu s-au găsit. E vorba de circa un milion de lei”.

Aceeași sursă ne-a comunicat că „într-adevăr consilierii muncipali din CMC primesc câte 3.300 de lei pentru o zi de ședință. ”

 Cu cât și pentru ce sunt remunerați consilierii municipali?

Consilierii din CMC sunt remunerați din bani publici, din bugetul municipal, adică din taxele și impozitele pe care chișinăuenii le varsă în bugetul primăriei.

Potrivit fostului consilier municipal, Ilian Cașu,  anterior, pentru o ședință care putea dura de la o zi până la cinci zile un consilier municipal era plătit cu 2000 de lei. Ședința dura în funcție de ordinea de zi.

„În toamna anului 2019, consilierii municipali au pus problema majorării indemnizațiilor. Conform legii, consilierii municipali decid mărimea indemnizației. Aleșii locali au schimbat formula de finanțare de la 2000 de lei pentru o ședință la 3.300 de lei pentru o zi de ședință, motivând prin faptul că este o muncă enormă să fii consilier municipal. În afară de faptul că este prezent la ședință, un consilier municipal trebuie să studieze diferite probleme, informații. Activezi și în weekend, te întâlnești cu locuitorii capitalei prin curți, vezi problemele cu care se confruntă.

Pentru comparație, un bucătar de la o grădiniță din Chișinău are circa 3000 de lei lunar”, ne-a mărturisit Cașu.

Potrivit acestuia, formula de calcul pentru o zi de ședință a consilierilor municipali s-a schimbat pe 23 iunie 2020.

În anul 2020, din bugetul municipal s-au cheltuit 4,6 milioane de lei pentru indemnizațiile celor 51 de consilieri municipali

Noua formulă de calcul a indemnizațiilor pentru aleșii din CMC a intrat în vigoare imediat. Conform informațiilor spuse în public de către primarul general, Ion Ceban, în anul 2020, din bugetul municipal s-au cheltuit 4,6 milioane de lei pentru indemnizațiile celor 51 de consilieri municipali.

„Nu se știe dacă consilierii municipali, în afară de indemnizațiile primite pentru ședințele din CMC, mai primesc și alți bani, adiționali, pentru orele care le au în cadrul comisiilor de specialitate și pentru orele din teren, care este modalitatea și cum se plătește.

Conform informației spuse de către sursa noastră, în afară de 3300 de lei pentru o zi de ședință, consilierii mai primesc onorarii  în calitate  de reprezentanți ai consiilor de administrare a întreprinderilor municipale. Bătălia cea mai mare se dădea pentru a fi și în consiliul de administrare al Î.M. „Apă-Canal Chișinău” unde sunt vreo opt reprezentanți din CMC care ridică lunar câte 2000 de lei.”

Ședințe interminabile

O altă sursă ne-a spus că „de obicei, ședințele CMC se întind înadins. Nu se purcede la examinarea chestiunilor de pe ordinea de zi. Sunt luări de cuvânt, replici, abordări ale problemei gazului, chestiuni geopolitice… Asta se poate de văzut în cadrul ședințelor. Se tergiversează special pentru a primi un onorariu mai gras. Șase zile de ședință pe lună sunt plătite cu circa 20.000 de lei. Aceasta este o activitate secundară, pentru că toți au locuri de muncă de bază”.

Potrivit lui Ilian Cașu, consilierii din CMC  sunt remunerați foarte gras în comparație cu alți angajați ai primăriei.

„Majorarea indemnizației este privită de unii ca un fel de mită instituțională. Este o plată în avans ca să votezi ceea ce-ți propun. 98% la sută din proiectele examinate sunt pregătite de specialiștii din executivul primăriei. Și proiectele examinate sunt dezbătute în CMC”, susține Cașu.

Auditul Curții de Conturi atestă Decizia CMC drept ilegală  

Într-un raport al Curții de Conturi a Republicii Moldova, numit „ Raportul auditului conformității asupra procesului bugetar și gestionării patrimoniului public în anii 2018-2020 la unitatea administrativ-teritorială mun. Chișinău”, anexa la Hotărârea Curții de Conturi  nr. 53 din 19 septembrie 2022  este scris la punctul 4.2.12:

„Auditul atestă aprobarea unor Decizii ale CMC care nu corespund cadrului legal existent, nu pot fi aplicate și nici nu au fost notificate de Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat. Astfel, în anul 2020, CMC  a decis stabilirea pentru aleșii locali a indemnizației de participare la ședințele ordinare/extraordinare în cuantum de două salarii minime pentru fiecare zi de ședință, fapt ce contravine prevederilor art.2 alin.(5) din Legea nr.1432-XIV din 28.12.2000  precum că indemnizațiile se stabilesc în mărime neraportată la salariul minim. Nici Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat nu a identificat abateri de la cadrul legal la aprobarea deciziei respective, urmare a cărui fapt acesta nu a exercitat conform controlul asupra legalității deciziilor CMC. Totodată, nu este clar conform cărui salariu minim urmează a fi calculată îndemnizația, deoarece cadrul normativ includea „salariul minim pe țară”, al cărui cuantum  constituia 1000 lei , și „salariul minim garantat în sectorul real”, al cărui  cuantum în anul 2020 a constituit 2775 lei . De menționat că cuantumul indemnizației în cauză, aprobat în anul 2020, nu este plafonat (maximum achitat pentru o lună) și nici nu depinde de timpul efectiv al ședinței, după cum era prevăzut în Decizia CMC nr.1/26 din 14.04.2016 . Direcția management financiar (DMF) a Primăriei mun. Chișinău a efectuat calculul indemnizației în cuantum de 3300 lei/per ședință, sau în mărimea a două valori de referință, stabilită prin art.10 alin.(1) din Legea bugetului de stat pentru anul 2020 . Dacă în perioada anilor 2016 – 2020 (6 luni) indemnizația pentru participare la ședință era calculată în raport cu orele de ședință și nu depășea plafonul stabilit de 6000 lei/lună, începând cu luna iulie 2020 aceasta este achitată în cuantum de 3300 lei/per ședință, indiferent de orele efective, și a variat de la 3300 lei/lună (în luna septembrie) până la 19800 lei/lună (în luna iulie). Ținând cont de salariul minim utilizat în sectorul bugetar – 1000 lei, DMF a majorat neîntemeiat (contrar prevederilor pct.1 din HG nr.550 din 09.07.2014 ), cu 1300 lei, cuantumul indemnizației de participare la ședințe, ceea ce a generat în anul 2020 (iunie-decembrie) cheltuieli neregulamentare în sumă totală de circa 1,40 mil. lei.”

Conform legii, în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) sunt 51 de consilieri, aleși pe un mandat de patru ani, care acced în consiliu pe liste de partid.

În prezent în componența CMC sunt doar reprezentanți ai diferitor formațiuni politice, care sunt în funcție din 2019, după alegerile locale. Pe listele CMC nu este niciun consilier independent.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul primăriei, în componența CMC sunt 21 de consilieri ai Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, 11 – Fracțiunea ACUM  Platforma  DA, 6 – Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, 3 – Fracțiunea Partidului Liberal, 2 – Partidul Politic „ȘOR”, 1 – Partidul Democrat, 1- Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, 1- Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și 5 consilieri neafiliați politic.

Suplimentar, vă informăm că GAZETA de Chișinău a solicitat primăriei Muncipiului Chișinău, acum 13 zile, o informație privind indemnizațiile aleșilor locali. Până în prezent nu am primit răspuns din partea reprezentanților primăriei capitalei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE