Omenescu – de la Eminescu

361
0

Fug de fraze pompoase, dar nu pot să nu afirm că maestrul Vasile Romanciuc prin zâmbetul lui ușor enigmatic, prin liniștea din voce, prin tot ce a scris, s-a apropiat de Eminescu. Când tace – scrie. Un poet întemnițat/ scrie versuri libere…  Și Doar gândul de lucrează în tăcere/ e grăitor, și n-am nicio putere/ Să fiu Ecoul gândului tăcut… pentru că Sunt purtătorul de cuvânt al tăcerii! Chiar dacă Mi-ar fi plăcut să fiu cuvânt… de care să le fie dor celorlalte cuvinte… În gânduri cu rugăciunea Dă-ne nouă, Doamne,/ limba noastră cea de toate zilele/ și pe noi, Doamne,/ limbii noastre dă-ne.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Iată și întrebarea demolatoare: Cum e când nu ai cui lăsa/ limba – cu limbă de moarte? Iar în concluzie Numai moartea știe totul despre noi… Lăcașuri sfinte/ ne sunt cuvintele./ Ca-ntr-o biserică/ intru-n cuvânt./ De-aici, ajung cu sufletul/ până la Tatăl nostru/ carele este în ceruri/ până la tatăl meu/ care este-n pământ.

S-ar crede că un întreg popor a cioplit la poezia în care am încăput cu toții. Mai amplu de atât nici nu se putea, maestre! Busuioc la naștere,/ Busuioc la moarte,/ Floare de tristețe,/ Floare de noroc…/ Viața noastră, toată,/ Doamne, cum încape/ Între două fire/ Mici de busuioc!

Conștientizând că Trece Ieri, trece Azi, trece Mâine/ Tot ce-a fost între Da și Nu,/ Numai tu rămâi veșnic cu mine,/ Numai tu, Numai tu, Numai tu. Avem șansa să ne trezim Acolo/ unde gândurile mele despre tine/ se întâlnesc/ cu gândurile tale despre mine/ acolo/ se naște lumina… /între acolo și aici/ o divină melodie/ în anDante/ rotește sori și stele… Mai poți? Tu, suflete mereu înfometat,/ simți?-/ pâinea ta s-a copt:/ miroase a carte nouă… Pâinea noastră cea din toate filele…

Unde vom ajunge dacă O jumătate de viață nu facem altceva decât să ne punem măști pe obraz… câte le poate duce obrazul… gros de obraz – o mască în plus. Noi suntem noi, acei adevărați,/ doar când ne punem măștile pe față. …a venit timpul măscăricilor/ care au regi… 

Pentru unii, nu pentru toți: …cucuiele cele mai dureroase/ provin din căderea pe gânduri. Ce să mai comentez la fraza-i de mare învățătură? Atuncea când îți iese-n cale-un spân/ Cu vorba dulce – știi să-ți fii stăpân?/ Ce-aduce vorba dulce? Mult amar… Iar La judecata lui Dumnezeu,/ avocații/ sunt de prisos. Și Cum să te bucuri de o victorie hrănită cu ciubucuri?… Iar din minciuna cea mică, scoți minciuna cea mare…

Și prea târziu ne dăm seama că Pe lume, cel mai mare cimitir/ e cimitirul marilor iluzii… Când doar Cerul este singura oglindă care păstrează/ toate chipurile ce s-au uitat vreodată în ea. E trist când Din pământul arat cu tancul,/ cresc lumânări.

Trăindu-și copilăria pe malul Prutului, nu putea să nu exclame: Prut – trup/ rupt. Iar Lumina vine mereu la timp. Cu precădere în zilele noastre.

Dacă am reuși să scoatem/ toate bețele/ din roata istoriei/ am putea înarma cu ele/ o oaste îndeajuns de mare/ ca să bată măr/ până la capitulare/ legiunile/ falsificatorilor de trecut? Da! Măcar să încercăm.

Și dulci ca dudele Vă sunt slovele în poezia pentru copii: Ia-ți câte poftești, guriță! Să-l  îndulcim dacă plânge clovnul că n-are un nume frumos!

Sunt român./ Vorbesc româna./ În română vă iubesc./ Și român rămân,/ Lumina/ Limbii noastre s-o păzesc. Vă dorim, maestre, să ne-o păziți mulți ani în continuare, în speranța că vom deprinde și noi s-o păzim.

 

Mihaela PERCIUN, scriitoare, muzeograf, Muzeul Național de Literatură  „Mihail Kogălniceanu”

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT