„Nu ne paște nici un pericol dacă bem apă de la robinet”

607
0

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat vineri, 25 noiembrie, „tarife provizorii” la serviciile furnizate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Astfel, locuitorii capitalei ar urma să plătească pentru serviciul de apă și canalizare cu 12 lei mai mult decât prețul actual. Decizia de majorare a serviciului de apă și canalizare a fost votată de consilierii socialiști, democrați, comuniști și trei neafiliați ai CMC.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu locuitori ai Chișinăului și a încercat să afle cum se vor descurca aceștia cu noile tarife, în contextul în care vor trebui să plătească pentru un metru cub de apă livrat 16,32 lei, dublu față de cât a fost până în prezent (8,65 lei), iar tariful pentru canalizare va fi de trei ori mai mare – 6,62 lei, față de 2 lei, cât a fost până acum. În total, tariful final va constitui 22,94 lei, comparativ cu 10,69 lei de până acum.

„…până n-om muri de frig, de sete sau de foame”

Oamenii ne-au spus că nu irosesc apa și fac maximă economie.

Aliona are 40 de ani. Am întâlnit-o la Piața centrală. A venit să cumpere produse alimentare pentru următoarea săptămână. În pungile pe care le avea în mână am zărit mai multe pachete cu hrișcă, zahăr și orez. În discuție, femeia îmi spune:

„Dar acum ce nu s-a scumpit? Noi acasă avem filtru de apă la robinet. Dar, dacă o să trebuiască, o să bem și nefiltrată, că nu avem de ales. O să ne coste mai mult decât dublu. Efectiv, nu vom avea cu ce plăti utilitățile”.

Ion, 70 de ani, cumpăra cartofi la piață. Mi-a spus că l-a trimis soția să cumpere legume, „că vrea să facă un borș”. Bărbatul zice că are o pensie de 1700 de lei, iar soția sa, 2000 de lei. Acesta este bugetul unei familii de pensionari.

 „Apă scumpă, căldură scumpă, dar noi când ne scumpim?”

„Din când în când, ne ajută copiii. Noi nu ne alintăm. Bem apă de la robinet. Și apa caldă o conectăm o dată pe săptămână. Te asigur că, mai ales acum, majoritatea fac așa. O să plătim cât o să trebuiască, până n-om muri de frig, de sete sau de foame. Apă scumpă, căldură scumpă, dar noi când ne scumpim?”, m-a întrebat bărbatul.

Aliona îmi spune că familia ei consumă apă filtrată, dar cumpără și în sticle. Femeia crede că apa din robinet nu este bună pentru consum. „Eu și mâncarea o fac tot cu apă filtrată. Mie îmi e frică de apa din robinet. E cu microbi și e foarte murdară. Ne putem îmbolnăvi. Vom plăti. Lucrez și eu și soțul și sper să ne descurcăm, mai rău de cei care nu au posibilități. Ce vor face ei?!”

14 lei pentru un metru cub de apă la Căușeni

 În orașul Căușeni, locuitorii vor trebui să plătească pentru un metru cub de apă 14 lei.

„Din 12 octombrie curent, căușenenii plătesc 14 lei pentru un metru cub de apă livrat. La noi nu s-a scumpit apa. Cum a fost așa a rămas”, mă asigură Olga, operator la Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Căușeni.

În acest context, am vorbit și cu locuitori din Căușeni și i-am întrebat ce fel de apă consumă și cum se descurcă cu achitarea utilităților.

Tatiana, 60 de ani, este casnică. Femeia mi-a spus că trăiește din pensia ei și a soțului, iar periodic, copiii, care sunt stabiliți în Italia, le mai trimit bani.

„Pentru apă încă nu am simțit să „usture” buzunarul pentru că noi folosim apa din fântână. De mici copii am băut apă din fântână. Cu apa din fântână facem și mâncare, o consumăm și o folosim și pentru uz. Este bună. Dar nu știu ce fac cei care nu au fântâni”, mi-a spus femeia.

Și Maria, 70 de ani, mi-a spus că pentru consum folosesc apa din fântână. „La noi toți beau apă din fântână. Apa din robinet la noi nu-i bună, e doar pentru animale, dar de cumpărat nu cumpărăm pentru că e scump. Dacă mai cumpărăm și apă, sărăcim cu totul. Și așa ne rugăm să ieșim cu bine din iarnă”.

În orașul Leova, locuitorii vor trebui să plătească 16,54 lei pentru un metru cub de apă.

16,54 lei pentru un metru cub de apă la Leova

„Ultimele prețuri ne-au fost date pe 29 iulie anul curent. S-a scumpit, acum locuitorii plătesc 16,54 lei per metru cub de apă”, mi-a spus operatoarea S.A. „Apă-Canal” Leova.

Locuitorii din Leova „se crucesc” la noile prețuri.

„Eu nu știu de unde vom lua atâția bani. S-a scumpit tot. O să murim și de foame, și de sete, și de frig. Asta e Doamne ferește. Ne crucim”, mi-a spus Angela, locuitoare a orașului Leova.

Femeia zice că ei consumă apă de izvor. „Soțul meu lucrează la Chișinău, și mereu aduce acasă apă în sticle de la izvor. Câteodată mai și cumpărăm. Eu nu știu cum ne vom descurca, e foarte greu”.

„O să deconectăm și apa”, mi-a spus Ion, un alt locuitor al orașului.

„De unde așa bani? Cum o să plătim? E strașnic. Consumăm apă din fântâni, chiar dacă nu e așa de bună. Dar altceva ce să facem?”, conchide bărbatul.

În fântâni e apă tehnică, în robinete – apă potabilă

În acest context, am vorbit despre calitatea apei cu șeful Departamentului investigații de laborator și management din cadrul S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Arcadie Rusnac. Funcționarul ne-a spus că S.A. „Apă-Canal Chişinău” monitorizează zilnic calitatea apei potabile.

„Începând cu procesul de tratare şi până la robinetele consumatorilor, atât în laboratoarele proprii – Laboratorul Staţiei de apă Nistru (LSAN) şi Laboratorul apă potabilă (LAP), ambele fiind acreditate în conformitate cu cerinţele standardului internaţional SM SR EN ISO/CEI 17025:2006, cât şi în laboratoarele unor instituţii specializate, calitatea apei de la robinet corespunde legii calității apei potabile nr. 182. Nu ne paște nici un pericol dacă bem apă de la robinet. Trebuie să fim mai atenți atunci când se fac lucrări. Noi când facem reparație la sistemul centralizat, dezinfectăm și spălăm rețelele. Dacă e să vorbim despre fântâni, acolo, în majoritatea cazurilor, apa este tehnică, nu este apă potabilă”, ne-a spus Rusnac.

Totodată, am vorbit și cu medicul specialist din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Liliana Carp, care ne-a spus că apa din robinet: „nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană. O putem consuma fără nicio teamă. În cazul în care oamenii consumă apă de la robinet care nu corespunde indicatorilor chimici (în special în sate), se recomandă ca aceștia să se adreseze la autorități ca să se ia măsuri. Pentru a nu admite îmbolnăviri se recomandă ca înainte ca să fie consumată aceasta să fie fiartă sau să fie pusă într-un filtru de apă pe care fiecare cetățean are posibilitatea să îl aibă acasă. Filtrele de apă îmbunătățesc starea acesteia”, afirmă medicul specialist din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Menționăm că Apă-Canal Chișinău a cerut ANRE ajustarea tarifelor, motivând că s-a scumpit energia electrică, și a amenințat că ar putea să-și sisteze activitatea din cauza datoriilor către Premier Energy.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE