Maia Sandu se bucură de încrederea celor mai mulți moldoveni, iar în cazul alegerilor ar câștiga din nou fotoliul prezidențial 

503
0

Șefa statului, Maia Sandu, se bucură de încrederea celor mai mulți moldoveni. Cel puțin așa arată datele ultimului Barometru al Opiniei Publice, realizat pentru luna noiembrie de CBS-Research, la comanda Institutului de Politici Publice (IPP).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, 20 la sută dintre persoanele intervievate au indicat că Maia Sandu este personalitatea politică ce le inspiră cea mai mare încredere. Șefa statului este urmată în top de Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 9,4 la sută dintre cetățeni, fugarul penal, Ilan Șor, reușește să mențină încrederea a 6,3% dintre cetățeni, iar primarul de Chișinău, Ion Ceban e creditat cu 1,8%. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, are încrederea din partea a 2,1 la sută dintre moldoveni.

Totodată, conform datelor sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actuala șefă a statului ar câștiga din nou fotoliul prezidențial. Pentru ea ar vota 27,3 la sută din numărul respondenților, 15,4% ar vota pentru candidatura fostului președinte  Igor Dodon. Pentru liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, care este fugit în Israel, ar vota 9,1% dintre respondenți, iar pentru comunistul Vladimir Voronin și-ar da votul 4,3% dintre intervievați.

În același timp, potrivit datelor sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 70,2% dintre respondenți au comunicat că se vor prezenta cu siguranță la urne. La polul opus, 11,3% sunt deciși să nu o facă.

De asemenea, 24,6% dintre respondenți au comunicat că ar vota pentru actualul partid de la guvernare – PAS. 16,6% ar vota pentru socialiști, iar 10,1%, pentru „Șor”, PCRM ar lua doar 3,9% din voturi.

Întrebați despre situația politică din țară, cei mai mulți dintre moldoveni – 48,4% – estimează că nu este deloc stabilă și doar 1,1% cred că situația este foarte stabilă la acest capitol.

Totodată, 65,5% dintre cetățeni consideră că Republica Moldova nu este guvernată de voința poporului și doar 22,7% cred contrariul. De asemenea, majoritatea moldovenilor – 63,1%, au convingerea că alegerile în R. Moldova nu sunt libere și corecte și doar 24,2% cred în caracterul liber și corect al scrutinelor electorale.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 octombrie – 10 noiembrie 2022, pe un eșantion de 1132 de persoane din 85 de localități. Marja de eroare constituie ±3%.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE