Apă potabilă din România pentru patru raioane din dreapta Prutului. Parlamentul a ratificat acordul pentru construcția unui apeduct

432
0

Locuitorii raioanelor Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor avea acces la resurse naturale de alimentare cu apă potabilă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul ședinței plenare de joi, 1 decembrie, Parlamentul a votat pentru ratificarea unui Acord încheiat între România și Republica Moldova, care prevede construcția unui apeduct. Totodată, a fost ratificat și Protocolul de amendare privind reglementarea construirii unor noi apeducte.

„Mulțumim pentru acest proiect grație căruia locuitorii din mai multe raioane, inclusiv de la Fălești, vor beneficia într-adevăr de o sursă sigură de apă potabilă și canalizare. Aș menționa că la Fălești construcția apeductului a început încă în anii 80 și, pe parcursul timpului, la conducerea raionului s-au perindat mai mulți demnitari locali. Unii îngropau țevile de apeduct, alții le dezgropau și le vindeau. Altă categorie venea doar cu promisiuni pentru a câștiga capital politic. Acest   fenomen a durat 40 de ani și s-au cheltuit 150 de milioane de lei. Cu acești bani s-ar fi putut construi un apeduct suflat cu aur, dar noi am rămas doar cu promisiuni și apă tehnică la robinet”, a comentat deputata PAS, Maria Gonța, originară din raionul Fălești, vizat de proiect.

Apeductul care va fi construit va avea o lungime de 54 de kilometri. Astfel, peste 15 mii de oameni, din 13 localități, vor avea acces la apă potabilă de calitate.

Potrivit Acordului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România. În același timp, vor fi necesare cheltuieli, care vor fi suportate de Guvernul Republicii Moldova, pentru racordarea localităților din proximitatea apeductului construit.

Proiectul de ratificare a Acordului a fost votat de 70 de deputați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE