Vandalii minori din Florești

526
0
Foto: Facebook Vitalie Ciobanu

Cinci adolescenți au vandalizat Monumentul Eroilor Români de pe Aleea Victoriei din Florești

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Duminică, 27 noiembrie, un grup de adolescenți a vandalizat Monumentul Eroilor Români de pe Aleea Victoriei din Florești, distrugând cruci, împrăștiind noroi, și s-a oprit doar în momentul când o femeie le-a strigat că sunt filmați. Primarul Iurie Gangan condamnă orice act de vandalism și cere părinților să-și educe copiii. Poliția investighează cazul și spune că a identificat cinci suspecți. Valoarea pagubelor a fost estimată la circa zece mii de lei.

Duminică, 27 noiembrie, pe la ora 19.00-19.30, un grup de adolescenți a vandalizat Monumentul Eroilor Români de pe Aleea Victoriei din Florești. Aceștia au doborât crucile de piatră dinspre stradă, una a fost frântă pe jumătate, au călcat cu picioarele pline de noroi pe dalele din jurul statuii. Au aruncat cu o anvelopă într-o mașină care trecea pe stradă. Anvelopa era așezată ca element de protecție în jurul unui copăcel plantat în preajma monumentului. Micii vandali ar fi putut face și alte stricăciuni dacă un martor ocular, o locatară dintr-un bloc din apropiere, nu i-ar fi oprit. După ce a strigat în van la ei să înceteze, a reușit să-i facă să renunțe abia după ce i-a avertizat că sunt filmați de camera de luat vederi fixată în vârful obeliscului, scrie pe Facebook, Vitalie Ciobanu.

Femeia care a oprit grupul de tineri porniți să devasteze monumentul se numește Vera Burdea. Aceasta a depus o plângere în dimineața zilei de luni, 28 noiembrie, fapt confirmat de către Poliția din orașul Florești.

„E foarte obijduitor! Nu sunt stimați românii, dar pașaport român au toți. Poate erau amețiți, tineri, dar e jale, e păcat”, spune Vera Burdea.

Obeliscul Eroilor Români din Florești a fost inaugurat la 28 iunie 2022, prin contribuția Asociației „Monumentum”, președinte – avocat Iulian Rusanovschi, pe locul unui fost cimitir militar românesc din cel de-al Doilea Război Mondial, distrus de sovietici după 1945, spune Vitalie Ciobanu.

„Se poate spune că fostul cimitir, marcat prin crucile simbolice din preajma statuii, a fost profanat a doua oară – de data aceasta de un grup de tineri inconștienți, probabil cu creierul spălat de alcool, incitați la violență de tot ce văd și consumă la TV și pe rețelele sociale, dar poate și de anumite cercuri interesate să provoace haos, să stârnească ură și intoleranță în societate”, menționează Ciobanu.

Primarul orașului Florești Iurie Gangan condamnă actul de vandalism. Poliția investighează cazul

 Primarul orașului Florești Iurie Gangan susține că este regretabil acest gest și vine cu un apel către părinți pentru a-și educa odraslele.

„Monumentul a fost inaugurat în vara anului acesta. Sunt la curent cu actul de vandalism care a fost săvârșit de către minori din diferite instituții de învățământ ale orașului Florești. Persoanele care se fac vinovate au fost depistate de către oamenii legii, se întreprind măsuri de investigare. Ca primar, condamn orice act de vandalism și le cer părinților să-și educe copiii într-o manieră bună”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” primarul.

Gangan susține că pagubele produse în urma actului de vandalism se ridică la peste zece mii de lei. Deocamdată, nu se cunoaște de unde vor fi valorificați aceștia pentru restaurare.

Președintele Asociației „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, la fel condamnă actul de vandalism

„11 din cele 12 cruci au fost vandalizate. Aceste acțiuni nu se încadrează în limita bunului-simț al unor oameni care își respectă nu doar trecutul, dar și localitatea”, a menționat Iulian Rusanovschi într-un comentariu pe rețelele sociale.

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Nicolae Leșanu, șeful Inspectoratului de poliție din Florești, a declarat că incidentul se investighează și că ar fi bine ca în acea zonă să fie instalată o cameră de luat vederi. Ofițerul de presă Ina Banari a menționat că au fost identificați câțiva suspecți.

„În urma măsurilor întreprinse de polițiști, au fost identificați cinci minori, cu vârstele cuprinse între 14 și 15 ani, care ar fi implicați în comiterea faptei. În continuare, polițiștii investighează cazul pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, susține Banari.

Proiectul a costat 2,5 mii de euro și a fost realizat cu suportul Consulatului General al României la Bălți

Monumentul Eroilor Români din Florești a fost inaugurat la 28 iunie 2022, prin contribuția Asociației „Monumentum” pe locul unui fost cimitir militar românesc din cel de-al Doilea Război Mondial, distrus de sovietici după 1945.

Reconstrucția a fost efectuată gratuit de arhitectul Mihai Andrieș. Proiectul total a costat 2,5 mii de euro și a fost realizat, inclusiv, cu suportul Consulatului General al României la Bălți.

Vulturul cruciat de bronz a fost turnat în atelierele lui Veaceslav Jiglițchi, iar piatra pentru cruci a fost prelucrată de Vladislav Lozan din Cosăuți.

Monumentul a fost dezvelit în contextul marcării zilei de 28 iunie 1940, ziua ocupației sovietice a Basarabiei.

 Ce riscă făptașii

Codul penal al R. Moldova definește vandalismul drept o acțiune de pângărire a edificiilor sau a altor încăperi, precum şi de nimicire a bunurilor în transportul public sau în alte locuri publice. Aceste acțiuni se pedepsesc cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale, adică de la 27.500 la 42.500 de lei. De asemenea, poate fi aplicată munca neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 200 de ore sau închisoare de până la un an. Dacă aceeaşi acţiune este săvârşită de două sau mai multe persoane sau asupra bunurilor care au valoare istorică, culturală sau religioasă, pedeapsa poate fi mai aspră. În acest caz, se aplică sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 550 la 1.050 unităţi convenţionale, adică de la 27.500 la 52.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE