In memoriam//S-a stins din viață Alexei Jereghi

799
0

Nimic nu e mai de prețuit decât viața. Dar, din păcate, nimeni dintre noi nu are cum să știe dinainte ce surprize îi poate pregăti aceasta. Omul e trecător. Este muritor. Și el, la orice pas, poate fi pus în fața implacabilului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În aceste zile cenușii de sfârșit de toamnă s-a stins din viață, ne-a părăsit Alexei Jereghi. Bunul nostru coleg și prieten! Cel care a trudit cinstit în toate activitățile și funcțiile deținute. Născut în anul 1947 în orașul Strășeni, Alexei a absolvit mai întâi Școala de 8 ani (1962), iar apoi Școala medie din centrul raional (1965). A făcut cursuri de pregătire a mecanicilor, specializați în reparația aparaturilor electrice de uz casnic (1967). Activează inițial în sfera comerțului, după care este angajat în domeniul construcțiilor.

Pasiunea pentru sport

Pasiunea, marea sa pasiune, pentru sport în general și tenis de masă în special, i-a determinat destinul său ulterior, totalmente legat de sportul de performanță, sportul pentru toți, de ziaristică, inclusiv sportivă, după ce în 1975 a absolvit Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie și Ziaristică, specialitatea Jurnalism. Flacăra, legământul față de mișcare, față de spectacolul sportiv l-au însoțit mereu de-a lungul întregii sale vieți.

Juca ping-pong cu o măiestrie și eleganță de invidiat. Avea servicii tari, cu efect, era bun în schimburile lungi și dădea dovadă de o stăpânire de sine nemaipomenită în momentele critice ale meciurilor. A ajuns candidat maestru al sportului. A fost multiplu campion al raionului Strășeni, premiant al Spartachiadei sportivilor de la sate (1965), campion al competiției sus-menționate (1967, 1988, 1989), premiant al Turneului internațional de tenis de masă „Cupa Iașilor” (1993).

Mai târziu și noi, prietenii săi de nedespărțit, reuniți într-o sală de sport din inima Chișinăului, ne avântam în jocul cu paleta mică. Evident, Alexei ne dădea din start, în funcție de pregătirea fiecăruia, puncte înainte (de la cinci, ba chiar și de la șapte sau zece). Asta pentru a ne asigura șanse aproximativ egale. Se întâmpla ca pe final să ne desprindem uneori și să fim la un singur punct de victorie. „Un punct, și-l batem!”, ne gândeam în sine. Numai că acesta nu venea, spre dezamăgirea noastră. Cum ne doream revanșa, treceam cu toții la baschet, mai exact la aruncări la coș. Aici ne mai surâdea șansa, dar, per total, tot Alexei devenea, în majoritatea cazurilor, învingător. Ne uimea stilul său inconfundabil de a trimite mingea oranj la țintă. Tari și duelurile la tabla cu 64 de pătrățele, la jocul de dame. Era combinativ și „vizionar”, calculând cu zeci de mișcări înainte… Ce timpuri mai erau! Frumoase amintiri pentru toată viața.

Bun organizator și arbitru

Alexei Jereghi, de fapt, încă sportiv fiind, s-a consacrat și activității de arbitraj, muncii de deservire și organizare a unor competiții cu caracter de masă: atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru vârstnici. El și-a adus contribuția la buna desfășurare a Spartachiadelor de ramură, organizate de Asociația Sportivă Benevolă a Sindicatelor din R. Moldova, la diverse baze de odihnă și agrement de la Vadul lui Vodă, a Spartachiadelor elevilor de la colegii, sub egida Federației Sportului Universitar, a competițiilor zonale și republicane ale pedagogilor, a numeroaselor Memoriale de tenis.

În calitate de arbitru a fost mereu operativ, principial, obiectiv. S-a bucurat de stima sutelor de participanți angrenați nu doar în întrecerile de ping-pong, dar și în cele la jocul de dame, șah etc. Totodată, Alexei Jereghi s-a străduit să imortalizeze aceste competiții în paginile ziarului „Sport Plus”, săptămânalul Comitetului Național Olimpic din R. Moldova, al cărui reporter a fost timp de mai mulți ani. Pe scurt, s-a impus ca un neobosit jurnalist, a scris sute de articole la publicația periodică raională din Strășeni „Munca pașnică”, în ziarele republicane „Tinerimea Moldovei”, „Viața Satului”, „Făclia”, „Literatura și Arta”. A selectat și a scos de sub tipar o serie de cărți și culegeri de expresii înaripate (aforisme): Contemporanii mei, Magia sportului, Federațiile sportive din R. Moldova, Sportul și sănătatea, Elixirul sănătății, Legile în istoria omenirii (cugetări despre legi) ș.a. A scris cu inspirație atât despre legendele sportului moldovenesc, cât și despre simpli pedagogi și antrenori, despre colegii săi de breaslă, despre veteranii sportului din republică. A fost membru al Asociației Presei Sportive din Moldova (APSM).

Model sufletist de ziarist și de om

Alexei Jereghi și-a trăit cu rost viața, una plină de sens și de realizări pe mai multe planuri. Perseverența, munca, omenia sunt acele calități ce au constituit temelia izbânzilor sale, au fost reperele principale de care s-a călăuzit mereu, până la ultima sa suflare. Împreună cu Eugenia, soția sa, a crescut și educat doi copii, doi băieți, care, la fel ca și părinții, țin la rădăcinile neamului.

Alexei a știut să trăiască frumos clipele de odihnă și de răgaz, să petreacă sublim sărbătorile și întâlnirile cu rudele și cu prietenii săi devotați, să trăiască nu numai pentru sine, dar și pentru cei dragi și apropiați. Aceștia, printre care și reprezentanții Federației naționale de ping-pong – Vladimir Semipeadnîi, Gheorghe Eremia, Dumitru Buiucli, alți colegi – l-au petrecut sâmbătă, 19 noiembrie, pe ultimul său drum.

Alexei Jereghi a fost un model sufletesc de sportiv, ziarist și om. El s-a stins din viață, dar nicicând nu se va stinge amintirea sa pe care o vom păstra în memoria noastră atâta timp cât și nouă ne va fi dat să trăim pe acest pământ. El va rămâne în amintirea noastră așa cum l-am știut decenii întregi: temeinic, cumpătat, tenace, harnic, onest, săritor la nevoie. Un om plin de voie bună, care a ținut la prieteni, la viață, la tot ce avem mai sfânt și netrecător ca neam.

Pavel BRĂDESCU,

Sergiu BUSUIOC,

Vadim IUTIȘ,

Andrei LOGHIN,

Iulian BOGATU,

membri ai APSM

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE