Șeful SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, dezminte acuzațiile lansate de gigantul rus „Gazprom” la adresa Ucrainei, precum că nu ar livra în țara noastră tot volumul de gaz achiziționat conform contractelor. La rândul său, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” a explicat, pe canalul său de Telegram, de unde vine diferența volumului de gaz consumat. Potrivit lui Ceban, volumul de gaz care nu a fost transportat în Moldova a rămas în depozitele din Ucraina cu statut de rezervă pentru țara noastră.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele indicate și contabilizate de gaz a fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, fapt pentru care a început cu întârziere și sezonul de termoficare. În consecință, având în vedere că SA „Moldovagaz” nu a putut depune volumul de gaz nerevendicat în prima jumătate a lunii noiembrie de către consumatorii țării, și să-l refuze, în condițiile limitării aprovizionării cu gaze de la PJSC „Gazprom” în proporție de 51% din volumul stipulat prin contract, însemna să creeze un deficit ireparabil pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, iar o anumită parte a gazului a rămas temporar în rețelele Operatorului de Rețea de Transport al Ucrainei. În acest context, declarăm că operatorii de rețele de transport din Ucraina și Republica Moldova au asigurat întotdeauna transportul volumelor de gaze naturale indicate”, a explicat Vadim Ceban.
Precizăm că marți, 22 noiembrie, furnizorul de gaze din Rusia a avertizat că va reduce volumul de gaz livrat Republicii Moldova începând cu data de 28 noiembrie invocând că nu toată cantitatea de gaz livrată țării noastre ajunge la destinație, dar rămâne pe teritoriul țării de tranzit, adică Ucraina.
La rândul său, partea ucraineană respinge acuzațiile și susține că nu există motive pentru reducerea cantității de gaz.
„Rusia nu reușește să folosească gazul ca instrument de presiune politică. Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia lor de a restricționa și mai mult furnizarea de gaze către țările europene. Implementarea normelor de afaceri tipice europene în punctele interstatale de joncțiune este interpretată în mod deliberat de Gazprom ca o încălcare a obligațiilor contractuale, evident în scopuri politice, nu comerciale”, menționează partea ucraineană.
Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că retorica concernului rus este una de „șantaj”.
„Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz la care face referire Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră. Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mil. m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare.
Potrivit autorităților, concernul rus „Gazprom” intenționează să reducă cu 56% livrările de gaze naturale către țara noastră.
„Începând cu octombrie 2022 livrările de gaze naturale către Moldova din partea furnizorului extern „Gazprom” nu acoperă întregul necesar de consum prevăzut în contractul dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”. Deficitul de gaze naturale raportat la volumele lunare contractate constituie 29% pentru luna octombrie sau 73 mil. m³, 49% pentru luna noiembrie sau 163 mil. m³ și 56% pentru luna decembrie sau 229 mil. m³”, a indicat secretarul de stat Constantin Borosan.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE