„Ajutor la contor” e accesibil. Moldovenii vor beneficia de primele compensații în luna decembrie. Factura la gaz s-ar putea reduce cu 12-13 lei per m.c. (VIDEO)

1210
0

Începând de miercuri, 12 octombrie, moldovenii pot solicita compensații de la stat pentru plata facturilor la energie în perioada rece a anului. Guvernul a lansat programul „Ajutor la contor” și platforma online compensatii.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cetățenii se vor putea înregistra pe platforma online, până pe data de 25 noiembrie, iar în baza informațiilor introduse și, ulterior verificate, se va stabili categoria de vulnerabilitate energetică a solicitantului.

„Este un proiect pe termen lung. Este un mecanism care va pune bazele unei abordări mai echitabile și ne va permite să implementăm și alte programe de asistență pentru familiile vulnerabile. Spre exemplu, să distribuim vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor uzate cu altele noi și mai eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat în cadrul conferinței de lansare ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Respectiv, primele compensații vor fi incluse în facturi la începutul lunii decembrie pentru consumul din luna noiembrie. Deocamdată nu se știe care va fi valoarea exactă a compensațiilor pentru cele trei categorii de vulnerabilitate.  Valoarea exactă va fi anunțată tot în luna noiembrie și urmează să fie stabilită printr-o decizie de Guvern. Cert este că, pentru această iarnă, fondul de compensații este considerabil mai mare comparativ cu anul trecut.

„În bugetul pentru acest an, sunt prevăzute deja alocații de 870 de milioane de lei pentru compensații în luna noiembrie. Anul trecut, noi am avut 230 de milioane. Dacă comparați, valoarea fondului este cel puțin triplă fața de anul trecut. Per total, pentru perioada rece, se vor oferi compensații de aproape 5 miliarde de lei – de 2,5 ori mai mult. Banii sunt puși deoparte și vor fi împărțiți între categoriile de vulnerabilitate, în funcție de ponderea acestor categorii în structură”, a explicat Spatari.

Potrivit ministrului de profil, estimativ, sursele disponibile ar permite în medie reducerea facturilor la gaz cu 12-13 lei pentru un m.c. „Dar este o valoare medie, mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru celelalte categorii”, a sugerat Spatari.

Persoanele care nu se vor înregistra în sistem vor fi incluse automat în categoria de vulnerabilitate medie. Cei care vor să renunțe la compensație, de asemenea, trebuie să solicite acest lucru prin intermediul platformei. Totodată, autoritățile avertizează că datele introduse de consumatori vor fi verificate automat în baza informațiilor existente deja în alte sisteme informaționale de stat – ale Fiscului sau CNAS. Respectiv, nu se vor încadra în nicio categorie de vulnerabilitate gospodarii cu mai mult de 4 imobile locative în proprietate sau dacă valoarea imobilelor este estimată la peste 4 milioane de lei. Introducerea intenționată a datelor eronate se va penaliza în conformitate cu legea.

„Statul nu cunoaște totul, aceasta este o realitate. Spre exemplu, statul nu cunoaște veniturile deținătorilor de patentă, pentru că ele nu se declară, dar acest sistem informațional comunică cu alte sisteme, Fisc, CNAS, cadastru. Avem o instituție care se numește Inspecția Socială, există proceduri, se vor putea face controale punctuale în baza unor criterii de risc pentru depistarea celor care au făcut declarații vădit false”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

 Cine și cum se înregistrează  

Pe platforma compensatii.md se înregistrează persoana care plătește factura emisă unei locuințe, indiferent de raportul juridic.  „Se înregistrează cei care plătesc facturile indiferent de relația juridică cu imobilul în care locuiește. Poate fi un chiriaș, sau o persoană care pur și simplu locuiește în casa unui prieten plecat peste hotare. Persoane care locuiesc în acea locuință cel puțin 8 luni pe an sau 4 luni în perioada rece a anului”, a explicat Spatari.  Cetățenii moldoveni care dețin buletine de identitate, se înregistrează în baza IDNP, persoanele străine, inclusiv refugiații ucraineni, de asemenea, se pot înregistra în baza documentului care le confirmă identitatea.

Persoanele în etate sau fără acces la internet se pot înregistra asistat cu ajutorul asistenților sociali comunitari și al bibliotecarilor, care au fost instruiți în acest sens.

În cerere se introduc date despre solicitantul care locuiește în bunul imobil pentru care se solicită compensația. Solicitantul va indica venitul mediu aproximativ pe care l-a obținut în ultimele 6 luni din toate sursele, cu excepția indemnizației unice la nașterea copilului, alocația pentru îngrijire și supraveghere oferită pentru persoanele cu dizabilități severe și ajutorul oferit la deces. În cerere vor fi incluse toate persoanele care locuiesc în bunul imobil și veniturile acestora. În cazul minorilor, se va indica 0 venituri.  Se vor introduce date din facturile pentru energie, iar dacă locuința este ipotecată, se va indica și acest lucru. O persoană poate figura într-o singură cerere de solicitare. Pentru suport tehnic, odată cu platforma compensatii.md, a fost lansată și linia fierbinte 0 8000 500.

 „Zi de test” cu năbădăi

La câteva ore după lansarea platformei, autoritățile anunțau despre înregistrarea câtorva mii de cereri. Deputatul PAS, Dan Perciun, a făcut anunțul pe pagina sa de socializare, iar internauții au raportat mai multe „nereguli” la funcționarea site-ului. Solicitanții s-au plâns că nu au primit confirmarea înregistrării sau codul le-a venit prea târziu. Alții au invocat că linia fierbinte este nefuncțională.

„Buna ziua. 0800 0500 nu există. IDNP este invalid sau nu există în baza de date guvernamentală. Așa o eroare. De ce nu există posibilitate de salvare la o anumiă etapă și ulterior de modificare/adăugare date?”, a întrebat un internaut.

„Azi va fi o zi de test, centrul de apel va porni pe la 12:00, sunt mici probleme cu IDNP-ul la unii, cu SMS, ne confruntăm cu un atac spam, azi reglăm chestiuțe din astea. În caz că ceva nu a mers, reveniți”, a ținut să explice deputatul PAS, Dan Perciun.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE