Președinta Maia Sandu are un mesaj clar adresat „grupării pentru hoție și război”: „Nu veți reuși!”

462
0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le transmite un mesaj fără echivoc celor care încearcă să „destabilizeze situația în țară” și să „implice țara noastră în război”. „Nu veți reuși! Noi vom asigura pacea, ordinea și stabilitatea”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui scurt briefing, organizat în această dimineață. Mai mult, șefa statului avertizează: „Trădarea de patrie va fi sancționată dur”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu s-a referit la organizatorii acțiunilor de destabilizare a situației din țară, care se întețesc și capătă amploare.

„Cui slujesc acești oameni? Cu siguranță, nu Republicii Moldova.  Încercările de destabilizare din ultima perioada sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și este gata să dea foc la tară pentru a-și salva pielea… Așa de tare își doresc să ajungă la putere încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un Guvern prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Le spun clar, nu vă faceți iluzii. Nu irosiți banii profesorilor, medicilor, pensionarilor pe care i-ați furat și acum îi ardeți în proteste, nu veți reuși. Mai mult, trădarea de Patrie va fi sancționată dur… Cei care promovează și justifică războiul trebuie să fie sancționați dur. Oamenii care justifică uciderea ucrainenilor la ei acasă sunt periculoși pentru societate. Ei sunt periculoși pentru pacea din țara noastră. În alte timpuri, acești oameni ar fi justificat holocaustul sau deportarea gospodarilor moldoveni în Siberia. Mâine aceștia vor justifica uciderea conaționalilor lor”, a avertizat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului și-a îndemnat conaționalii să nu-i condamne pe cei care „sunt aduși cu bani la proteste”. „Știm că hoții îi folosesc pentru scopurile lor. Înțelegem dificultățile acestor oameni, dar și ale celor, care, în pofida greutăților, continuă să-și câștige o bucată de pâine în mod cinstit”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a condamnat repetat multiplele atacuri cu rachetă asupra Ucrainei vecine, pe care Rusia le-a lansat în dimineața zilei de luni, 10 octombrie. „Bombardarea și uciderea oamenilor nevinovați, care-și vedeau de viața lor într-o dimineață de luni, este încă o crimă de război într-o listă lungă de crime comise de Rusia în Ucraina. Condamnăm cu fermitate aceste crime”, a reiterat Maia Sandu.

Totodată, președinta țării s-a referit și la cele câteva rachete care au survolat neautorizat spațiul aerian al țării noastre și a cerut „respectarea hotarelor noastre”.

„Câteva dintre aceste 84 de rachete, lansate ieri din Rusia spre Ucraina, au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova. În raioanele din stânga Nistrului și deasupra raioanelor Florești și Soroca. Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova, comisă de forțele armatei ruse. Republica Moldova este o țară pașnică. Am spus acest lucru de fiecare dată și am demonstrat prin acțiuni acest lucru.  Respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate și hotarele noastre”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

Precizăm că, în dimineața zilei de luni, forțele armate ale Rusiei au atacat cu zeci de rachete mai multe localități din Ucraina vecină, inclusiv capitala Kiev. Atacurile s-au soldat cu distrugeri ale infrastructurii civile, zeci de morți și răniți.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE