Scurgeri de gaze din conductele Nord Stream: Kievul denunță „un atac terorist planificat” de Moscova, iar Kremlinul și Occidentul se acuză reciproc de sabotaj

396
0

Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică, sunt cauzate de „acte deliberate”, şi „nu de un accident”, a declarat marţi seară premierul danez Mette Frederiksen, relatează AFP, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale, dar umplute cu gaz, vor dura „cel puţin o săptămână” până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.

Scurgeri inexplicabile în acest stadiu au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile. Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, „cel mai probabil din cauza unor detonări”, potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

Pe de altă parte, scurgerile inexplicabile descoperite la gazoductele Nord Stream în Marea Baltică sunt rezultatul „unui atac terorist planificat” de Moscova „împotriva Uniunii Europene”, consideră Kievul, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

„Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, a declarat marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Rusia, potrivit lui Mihailo Podoliak, „vrea să destabilizeze situaţia economică în Europa şi să semene panică înaintea venirii iernii” pe fondul temerilor privind o criză energetică fără precedent în Europa în următoarele luni.

În același timp, Moscova și Occidentul se acuză reciproc de acte de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, notează rfi.ro. Conductele au suferit avarii și au început să scape gaze în Marea Baltică. Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţionat deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, ca o sancțiune la adresa Moscovei.

Europenii au anunțat că investighează avariile recente și scurgerile inexplicabile de gaze în mare. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că scurgerile au fost cauzate de un sabotaj, sugerând că rușii și-au compromis gazoductul pentru a crea o nouă criză. Și declarațiile șefei guvernului danez au mers în aceeași direcție.

Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a reactionat si purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că Moscova este „foarte îngrijorată” de situație și că este nevoie de o investigație promptă pentru că „s-a creat o problemă care afectează securitatea energetică a întregului continent”.

Operatorul gazoductelor a precizat că este „imposibil de estimat” când ar putea fi repornită rețeaua Nord Stream 1, principala conductă prin care Rusia livrează gaz în Europa.

În ultima perioadă, Moscova s-a folosit constant de gazul pe care îl livrează continentului, pentru a pune presiune și a șantaja Europa, după invadarea Ucrainei și sancțiunile impuse de Occident.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE