Ar putea rămâne fără cetățenia Moldovei. Pericolul îi vizează pe transnistrenii cu dublă cetățenie care se gândesc să se înroleze în armata lui Putin

438
0

Cetățenii moldoveni din stânga Nistrului, care se gândesc să se înroleze în armata Federației Ruse pentru a lupta împotriva Ucrainei, ar trebui să se gândească bine. Aceștia ar putea rămâne fără cetățenia Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai exact este vorba despre cetățenii cu dublă cetățenie. Iar pentru cei care nici măcar nu sunt, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse, dar vor accepta mobilizarea pentru a lupta de partea agresorului, ar putea fi prevăzute pedepse mai aspre. Șefa statului s-a referit la acest subiect în contextul escaladării conflictului militar din Ucraina și eventualele consecințe pentru Republica Moldova.

Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorului”, a declarat președinta Maia Sandu, care a făcut un bilanț al rezultatelor ședinței Consiliului Suprem de Securitate pe care l-a convocat sâmbătă, 24 septembrie.

Potrivit șefei statului, la ora actuală, nu există informații despre înrolări în regiunea transnistreană, însă autoritățile țin să-i avertizeze pe cei care se gândesc să lupte de partea agresorului că „vor exista sancțiuni dure”.

De asemenea, Maia Sandu a mai comunicat că Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i s-a solicitat să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea „excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova, rezidenți în Federația Rusă, în cadrul activităților de mobilizare desfășurate”.

Precizăm că Ambasada Republicii Moldova la Moscova lucrează în regim extins pentru a reuși să răspundă solicitărilor în creștere din partea cetățenilor moldoveni din Federația Rusă care vor să revină acasă.

În același timp, la ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a raportat o creștere a numărului de incidente în zona de securitate. Mai exact, cetățenii sunt supuși unor controale neconforme standardelor misiunii de pacificare. Maia Sandu a specificat că, în situația actuală, riscurile de securitate sunt în creștere.

Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”. Totodată, potrivit șefei statului, la ora actuală, Republica Moldova nu este supusă riscului „unui atac iminent”.

Nu există un risc de atac iminent atât timp cât armata rusă este ținută departe de Republica Moldova, așa cum am văzut în ultimele săptămâni prin modul în care a avansat armata ucraineană apărându-și și eliberându-și teritoriile”, a declarat Maia Sandu.

Precizăm că Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru ziua de sâmbătă, 24 septembrie. În cadrul ședinței, au fost abordare eventualele schimbări care pot surveni în regiune și, în special, în Republica Moldova, în contextul ultimelor anunțuri făcute de Federația Rusă referitor la mobilizarea parțială și referendumurile secesioniste în regiunile Ucrainei aflate sub ocupația armatei Federației Ruse, dar și riscul utilizării armelor neconvenționale sau producerii unor eventuale incidente nucleare în zonă.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE