Specialistul în urgențe radiologice în IGSU, Alexandru Calancea: „La ora actuală, putem garanta că nu există nici un pericol radiologic”

464
0

„Republica Moldova dispune de capacități suficiente de monitorizare și de reacție în cazul unui accident nuclear în regiune. Problematic e nivelul scăzut de informare a cetățenilor și starea adăposturilor aflate în gestiunea unor agenți economici”, a menționat, într-un interviu pentru Europa Liberă, specialistul în urgențe radiologice în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Alexandru Calancea. „La ora actuală, putem garanta că nu există nici un pericol radiologic. Fondul radioactiv este monitorizat continuu și depășiri nu sunt.”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Expertul a mai spus că, după avaria de la Cernobîl, cu susținerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, au fost fortificate capacitățile Republicii Moldova de a monitoriza situația radiologică și chiar de intervenție.

Specialistul în urgențe radiologice în cadrul IGSU, Alexandru Calancea a adus în atenția publică scenariile în cazul producerii unor accidente nucleare.

În primul rând, oamenii nu trebuie să intre în panică

„Trebuie să fim gata pentru astfel de situații. În ultima perioadă, au fost întreprinse mai multe măsuri în sensul îmbunătățirii capacităților de a reacționa. Cel mai mare accent este pus pe comunicarea cu populația. Pe site-ul IGSU (dse.md) pot fi găsite mai multe materiale în care este explicat laconic și accesibil cum să acționeze oamenii”, a spus expertul în cadrul interviului.

Alexandru Calancea a mai specificat că „norul radioactiv nu ajunge în Moldova într-un minut-două, există timp pentru a acționa în vederea aplicării măsurilor de protecție. În primul rând, oamenii nu trebuie să intre în panică. Este important ca ei să se informeze din surse oficiale. În cazul alertelor radiologice, e important ca oamenii să se afle în locuință, să se izoleze de praful radioactiv. Ar fi bine să existe anumite rezerve de alimente și de apă”.

Expertul a menționat și interacțiunea cu instituțiile statului în eventuale cazuri de alertă radiologică.

„Deja avem experiența unor astfel de conlucrări. Criza refugiaților din Ucraina a demonstrat că avem capacități de mobilizare prin crearea Centrului de criză al IGSU. Din această structură au făcut parte reprezentanții tuturor ministerelor.”

Menționăm că de rețele de monitorizare radiologică dispun Ministerul Mediului, IGSU, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE