DIXIT/Atitudinea dominantă în societatea moldovenească față de operațiunea Iași-Chișinău e un adevărat test pentru clasa politică și cetățenii RM privind politica de europenizare

509
0
Anatol Țăranu/ comentator politic
Anatol Țăranu/ comentator politic

„În Republica Moldova partidele politice pro-moscovite exploatează la maximum tema operațiunii Iași-Chișinău, exaltând în memoria colectivă rolul armatei sovietice, iar prin extensiune, și al regimului politic sovietic în războiul împotriva Germaniei naziste. Astfel, guvernările comuniste și socialiste ani la rând au organizat ample și fastuoase manifestații cu prilejul diverselor aniversări a ceea ce au numit „una dintre cele mai luminoase date din istoria poporului moldovenesc: eliberarea de sub ocupația germano-fascistă”.
Cel mai surprinzător în această situație este faptul că, în conformitate cu datele sondajelor sociologice, aproape jumătate din populația Republicii Moldova își dorește refacerea statului sovietic, care a comis fără prea mare exagerare crime abominabile împotriva populației republicii. În lipsa unor politici de stat axate pe propagarea adevărului istoric despre esența regimului și statului sovietic, a rolului netrunchiat al armatei sovietice în cel de al Doilea Război Mondial, segmente însemnate ale electoratului din Republica Moldova rămân vulnerabil predispuse la nostalgia sovietică și, deci, făcând vulnerabil și vectorul european de dezvoltare a statului și a societății moldovenești. În acest context, atitudinea dominantă în societatea moldovenească în raport cu adevărul despre operațiunea Iași-Chișinău și consecințele ei pentru istoria postbelică a Moldovei la est de Prut, devine un adevărat test pentru clasa politică și cetățenii Republicii Moldova privind atașamentul lor față de politica de europenizare, care nu poate fi de succes în lipsa unui profund proces de desovietizare a societății moldovenești.”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Anatol Țăranu, diplomat, istoric, analist politic

https://www.ipn.md/ro/

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE