Guvernul susține că a reușit să micșoreze prețurile la medicamentele esențiale și să crească volumul compensațiilor pentru procurarea lor

655
0

Guvernul a anunțat printr-un comunicat de presă că a reușit să micșoreze prețurile la medicamentele esențiale și să crească volumul compensațiilor pentru procurarea lor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În contextul inflației și al crizei economice generate de războiul din Ucraina, una din principalele îngrijorări ale oamenilor este creșterea prețurilor. Mai ales pentru cei de vârsta a treia, care se plâng de o pensie mică, dar și de prețurile exagerate la medicamente. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a discutat cu mai multe persoane ce suferă de boli cronice și le-a întrebat la ce prețuri își cumpără medicamentele și cum îi ajută statul în acest sens.

Feodosia Lîsaia are 64 de ani și locuiește în Chișinău. Femeia are o pensie de 1800 de lei, cu tot cu o compensație, și o „groază” de boli.

 „…și acei trei lei reducere sunt înainte”

„Am o groază de boli. E adevărat că nu sunt neapărat cronice și nu toate se regăsesc în lista maladiilor al căror tratament este acoperit de guvern și pentru care se oferă o reducere, dar mulțumim măcar și pentru puținul ajutor pe care îl primim. Pentru pensia mea de 1800 de lei, și acei trei lei reducere deja sunt înainte. Eu am tensiune intracraniană și probleme cu glanda tiroidă, ei bine, pentru aceste medicamente plătesc doar 10% din suma produsului. Iar pentru celelalte medicamente plătesc costul integral”, afirmă femeia.

Pensionara povestește că, pentru a putea cumpără medicamentele cu preț redus, se programează la medicul de familie, acesta îi eliberează prescrierea medicală, cu această prescriere merge la farmacie și, pe baza ei, plătește pe medicamente 10% din suma produsului.

 „Tare-i scump să fii bătrân și bolnav în zilele noastre”

O altă femeie, originară din raionul Strășeni, care m-a rugat să-i păstrez anonimitatea, mi-a povestit că are și ea parte de o mică reducere pentru anumite medicamente, mulțumește și pentru atât, doar că asta nu îi asigură o bătrânețe liniștită.

„Eu am tensiune și un buchet întreg de boli. Sincer, am și uitat pentru ce cumpăr pastile. Acum, cu criza economică, au crescut semnificativ prețurile la medicamente, asta e strașnic. Știți cum e, pentru un bătrân și scumpirea cu 50 de bani se resimte. La pastilele pentru tensiune am reducere, plătesc cu vreo câțiva lei mai puțin, așa ca toată lumea. Tare-i scump să fii bătrân și bolnav în zilele noastre, noroc de copii care ne mai ajută, altfel nu știu ce am fi făcut”, conchide femeia de 60 de ani.

Svetlana are 67 de ani și locuiește într-o suburbie a orașului Chișinău. Femeia mi-a povestit că la unele poziții de medicamente beneficiază de reducere, pentru altele, însă, achită suma integral, deși până în luna aprilie se compensau.

 „Aceste pastile nu se mai compensează”

„Pastilele pentru tensiune le cumpăr cu reducere, aproximativ 30 de lei achit pe ele din cost. Până în aprilie a.c. pastilele ketanov le cumpăram la preț redus, din luna mai însă medicul de familie mi-a spus că aceste pastile nu se mai compensează.”

Am vorbit și cu doi medici de familie din două centre medicale din orașul Chișinău. Am întrebat specialiștii câți pacienți cu boli cronice au și cum se descurcă.

„Eu am mulți pacienți de felul acesta. Fiecare merge după schema propusă de guvern, sigur că au parte de o reducere. Pe care îi mai ajutăm și noi, care se descurcă cu ajutorul copiilor”, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” un medic de familie din Chișinău.

Ludmila Dogotari, medic de familie în Asociația Medicală Teritorială Râșcani, mi-a spus că are mai mulți pacienți cu boli cronice care beneficiază de reducere la unele medicamente.

„Avem mai mulți pacienți, nu mai știu exact acum numărul lor. Avem, de exemplu, 68 de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat. Sigur că fiecare dintre pacienții bolnavi cronici beneficiază de reducere. Vin la noi, le oferim rețeta și ei, pe baza acesteia, cumpără anumite medicamente mai ieftin”.

60% – 100% este proporția de compensare a prețului la medicamente

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (CNAM), Dragoș Guțu, a oferit mai multe detalii cu referire la tendințele de pe piața produselor farmaceutice, în contextul în care una din preocupările majore ale oamenilor este creșterea prețurilor.

„Am reușit, în condițiile unei inflații semnificative, să asigurăm o stabilitate a prețurilor la medicamente pe piața Republicii Moldova, dar și un volum mai mare de produse farmaceutice sunt compensate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină”, afirmă Dragoș Guțu, într-un comunicat difuzat de Guvern.

 Au crescut prețurile la medicamentele neesențiale, eliberate fără prescripție medicală, necompensate de stat

„Dacă analizăm structura medicamentelor la care au crescut sau au scăzut prețurile, constatăm că s-a atestat preponderent creșterea prețurilor la medicamentele eliberate în farmacii fără prescripție medicală, care sunt neesențiale și care nu sunt compensate de stat. În schimb, s-a menținut sau chiar a scăzut prețul la medicamentele compensate, care se administrează pentru tratarea patologiilor cronice”, menționează Dragoș Guțu. Iar eventualele ajustări de preț sunt mult mai mici decât rata inflației, adaugă conducătorul agenției.

S-a menținut sau a scăzut prețul la medicamentele compensate, administrate pentru tratarea patologiilor cronice

Conform datelor oficiale, piața medicamentelor în cifre, arată așa:

  • 4059 de produse farmaceutice sunt înregistrate în nomenclatorul de stat al Republicii Moldova, la ora actuală;
  • 3000 este numărul de produse al căror preț a fost revizuit în ultimele nouă luni de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale;
  • 60% din medicamentele esențiale au rămas la nivelul prețurilor de anul trecut;
  • 163 de denumiri comune internaţionale sunt incluse în lista medicamentelor compensate;
  • 60% – 100% este proporția de compensare a prețului la medicamente.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE