Slusari: „Situația este gravă”. Vremea caniculară și deficitul de precipitații periclitează culturile agricole

705
0
Foto: Agrobiznes.md

Deficitul de precipitații și temperaturile ridicate din luna iunie au provocat scăderea rezervelor de umezeală productivă în sol, ceea ce a înrăutățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, scrie Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Mai mult decât atât, Alexandru Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că situația în domeniul agriculturii este „gravă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit regimului termic, luna iunie a fost caracterizată prin vreme caniculară și cu deficit semnificativ de precipitații după regimul pluviometric. Temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +20,5..+22,5ºС, depășind valorile normei cu 2,0-3,5 grade Celsius.

Regimul pluviometric arată că suma precipitațiilor căzute pe 95% din teritoriul țării a constituit în luna iunie 3-30 mm (5-40% din normă), în unele puncte de observații (5% din teritoriu) – 45-70 mm (60-95% din normă).

Condițiile meteorologice respective au provocat în consecință o secetă severă, care pune agricultorii în dificultate.

Situația este gravă. În mai multe raioane noi deja vedem instalarea unei secete severe pentru culturile de grupa a doua. De luni, 4 iulie, Forța Fermierilor a început în aceste raioane înaintarea solicitărilor către comisiile pentru situații excepționale raionale în vederea inspectării câmpurilor și documentarii oficiale a stării de secetă”, a menționat Alexandru Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Potrivit serviciului Hidrometeorologic de Stat, deficitul de precipitații și regimul termic ridicat, semnalat în decursul lunii iunie, au înrăutățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole.

La culturile de toamnă în prima parte a lunii s-a semnalat înflorirea și coacerea în lapte, în a doua parte a lunii – coacerea în ceară și cea deplină. Spre sfârșitul lunii, în sudul țării unele gospodării agricole au început recoltarea culturilor cerealiere de toamnă.

La sfeclă de zahăr s-a semnalat formarea frunzelor ulterioare și creșterea rădăcinii principale, iar spre sfârșitul lunii, izolat, a început acoperirea integrală a spațiilor dintre rânduri.

La semănăturile cu porumb în cea mai mare parte a lunii a continuat formarea frunzelor, înălțimea plantelor la sfârşitul lunii a constituit în fond 95-155 cm, izolat – 55-80 cm.

Seceta – o consecință a schimbărilor climatice

Republica Moldova este una din cele mai vulnerabile țări din Europa în fața schimbărilor climatice. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Silvia Pană-Carp, coordonatoare de programe de mediu și energie în cadrul PNUD Moldova, a declarat: „Pentru Republica Moldova, scenariile climatice arată că până în anii 2050, vom avea o creștere a temperaturii cu aproximativ, 2, 3 grade Celsius, în special, în perioada de vară”.

Programul de adaptare la schimbările climatice, la care se lucrează acum, prevede măsuri ce urmează să fie aplicate până în anul 2030 și este focusat pe următoarele aspecte:

promovarea speciilor adaptate la condițiile de secetă, creșterea suprafețelor împădurite etc.

Silvia Pană-Carp spune că în acest proces vor fi implicate și autoritățile locale, care, cu suportul donatorilor, pot realiza proiecte locale. De exemplu, să instaleze panouri fotovoltaice pe clădirile publice, să împădurească suprafețe sau să curețe albiile râurilor pentru a preveni inundațiile.

Cum va fi vremea în luna iulie

În urma analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna iulie, pe teritoriul republicii se prevede o temperatură medie lunară a aerului peste valorile normei (norma fiind de +19..+22°C) și o cantitate de precipitații sub mediile multianuale (norma fiind de 55-90 mm).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE