O seară de răsfăț poetic la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

967
0

Într-o seară de miercuri, 22 iunie 2022, iubitorii de frumos s-au lăsat ademeniți în curtea Casei cu tei a Fundației Regale, pentru a-l omagia pe Emilian Galaicu-Păun în cadrul Serilor de poezie și flori de tei (ediția a II-a), organizate de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNLMK), în colaborare cu editura Cartier, Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale și Oficiul Național al Viei și Vinului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu un generic jucăuș și provocator – Poeţi ieşiţi din CARTIER: de 25 de ani – la patru mâini – cu redactorul de carte Emilian GALAICU-PĂUN. Vin(,) poezie, muzică & flori de tei – „rânduri, rânduri…” – evenimentul a atras atenția a zeci de personalități, între care scriitori, critici literari & de artă, sculptori, muzicieni, pictori, actori, jurnaliști, istorici, bibliotecari, dar și profesori însoțiți de studenții și elevii lor.

În deschidere, dr. habil. Maria Șleahtițchi, directorul general al Muzeului, a adresat un mesaj de salut pentru publicul select, prezent la eveniment, menționând că prezența tuturor invitaților se datorează exclusiv editurii Cartier și redactorului-șef al acesteia, Emilian Galaicu-Păun, aflat la ceas aniversar. Potrivit Mariei Șleahtițchi, Emilian Galaicu-Păun poate fi asemănat cu un alergător de cursă lungă, care, se știe, nu este doar un bun cunoscător al Chișinăului, Bucureștiului, Iașiului sau al Parisului, ci și un strălucit expert în ale scrisului, cititului și redactatului.

Cadoul pe care și l-a făcut Emilian Galaicu-Păun de ziua sa de naștere s-a produs sub forma unui Maraton de lectură al poeților ieșiți din Cartier. Înainte de a deschide seria lecturilor, omagiatul a mărturisit că pentru el editura „înseamnă, în primul rând, o poveste de prietenie”, cu scriitori din varii generații, dar și din spații foarte diferite. Anume astfel în jurul său s-au adunat mai multe cărți, iar, prin ele, și autorii lor.

Maratonul a debutat cu poemele regretaților Valeria Grosu și Eugen Cioclea, în lectura lui Emilian Galaicu-Păun. Ulterior, și-au recitat textele Marcela Benea, Teo Chiriac, Nicolae Popa, Irina Nechit, Maria Șleahtițchi, Iulian Fruntașu, Igor Guzun, Alexandru Cosmescu, Grigore Chiper, Alexandru Bordian, Vasile Gribincea. Poemul Reliquarium de Teo Chiriac, în care Dumnezeu este asemănat cu un muzeograf, a emoționat, în special, pe colaboratorii muzeului, motiv pentru care reluăm secvența liminară: „De fiecare dată,/ trecând pragul acestui edificiu,/ am o stare de spirit ciudată./ Se face că și eu, și tu, și el, și bunul Dumnezeu/ suntem cu toții o lume a pieselor de muzeu” (textul reproduce versiunea rostită de poet în premieră). Farmecul acestor lecturi a fost întreținut de multiplele și curioasele întâmplări cu fiecare dintre poeții și prozatorii invocați.

Printre invitații care au avut prilejul de a vorbi despre Emilian Galaicu-Păun s-au numărat Eugen Lungu, critic literar; Gheorghe Erizanu, director al editurii Cartier și Valentina Volontir, șefă a Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău.

Invitata specială a evenimentului, Silvia Goncear, solistă a Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, artistă a poporului, a interpretat, spre deliciul publicului, romanțele Pe lângă plopii fără soț și Când eram copii odată. La rândul său, pictorul Nicolae Curoșu, custode superior la muzeu, a avut grijă să realizeze un set de schițe de portret ale invitaților, care se va păstra în arhiva MNLMK.

Un rol important în desfășurarea evenimentului i-a revenit ploii, care „a condus” invitații, mai întâi, în Sala galbenă a muzeului, pentru a continua lecturile, iar, spre final, în Sala roz, pentru a face bilanțul serii în spiritul unui veritabil salon literar.

Natalia HARITON, muzeograf

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE