„Vă rog, nu îl enervați pe Ivan!”

976
0

De la 1 iulie, colectarea și evacuarea gunoiului ne va costa mai scump

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O nouă scumpire a fost „bătută în cuie” pentru chișinăuieni. După ce au decis majorarea tarifelor de la 2 la 6 lei pentru călătoria în transportul public, la ultima ședință a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), aleșii locali au dispus și majorarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor menajere.

Astfel, plata lunară la evacuarea deșeurilor pentru persoanele fizice la bloc va constitui 17,50 lei, iar pentru cei care locuiesc în case particulare – 35 de lei. La ora actuală, chișinăuienii care locuiesc la bloc achită o taxă lunară de 9,25 de lei per persoană, iar cei care locuiesc în case particulare – 18,50 lei. De menționat că, inițial, administrația Regiei „Autosalubritate” solicita un tarif de 26,25 de lei pentru beneficiarii de la bloc și 43,75 de lei pentru cei cu locuințe particulare.

Noile tarife vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie. În cadrul ultimei ședințe a CMC, aleșii locali au dispus să-l împuternicească pe primarul Ion Ceban să aprobe, la solicitarea motivată a Regiei „Autosalubritate”, tarifele pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale din oraș, și normele de acumulare a deșeurilor pentru chișinăuieni. Ultimul, la rândul său, a promis să nu mai intervină la tarifele pentru acest serviciu până la sfârșitul mandatului său de primar.

Până la sfârșitul mandatului nu voi interveni suplimentar. Regia „Autosalubritate” a venit cu o sumă mult mai mare, dar, prin consens, s-a ajuns la această sumă. Respectiv, urmează să se execute. Cu certitudine, vor fi oameni nemulțumiți în acest sens, dar ce să facem, avem vremuri bune”, a declarat după ședință primarul Ceban.

Vă rog, nu-l enervați pe Ivan!”, așa a reacționat ministrul PAS, Andrei Spînu, după aprobarea deciziei de împuternicire a primarului general pentru majorarea tarifelor la colectarea și evacuarea deșeurilor. „Ivan, după ce a decis să crească tariful la transportul public, „разбушевался” din nou și a dublat tariful pentru colectarea gunoiului. Vă rog, nu îl enervați pe Ivan!”, a scris Spînu pe pagina sa de socializare.

Chișinăul risca să se înece în deșeuri?

Potrivit directorului interimar al Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, majorarea tarifelor, care nu au mai fost revizuite din 2017, era o necesitate. Iar motivul principal invocat a fost creșterea considerabilă a prețurilor la produsele petroliere și alte servicii conexe. În cazul neajustării tarifelor, întreprinderea ar fi riscat să intre în faliment, ceea ce ar fi însemnat că nu ar mai fi avut cine evacua gunoiul de pe platformele de colectare.

S-a majorat brusc prețul la combustibil. Această diferență nu este acoperită de nimic. Avem cheltuieli neacoperite deja de 17 milioane de lei. Costurile pentru serviciile terțe s-au majorat cu cel puțin 30%, costurile pentru piese și lubrifianți, de asemenea, s-au majorat. Odată ce nu vom avea cu ce achita combustibilul și acesta nu ne va fi livrat, într-o lună și jumătate nu vom avea cu ce lucra. Devine o catastrofă ecologică de proporții mari”, a explicat directorul interimar al întreprinderii, Igor Gîrlea.

Majorăm tarifele, dar nu sortăm și cu atât mai mult – nu reciclăm

Potrivit factorilor responsabili, ultima majorare a tarifelor nu permite întreprinderii să dezvolte tehnologii moderne de procesare a deșeurilor menajere, care sunt mult prea scumpe. „Cu 17 lei ne permitem să sortăm și, totodată, deșeurile care vor putea fi sortate, vor putea fi reciclate, dar ca municipiul să găsească și să implementeze soluții pentru reciclare – 17,50 lei nu vor fi suficienți”, a explicat Gîrlea.

De menționat că aleșii locali din PAS s-au pronunțat împotriva proiectului de majorare, atrăgând atenția anume asupra lipsei unui management în gestionarea deșeurilor în capitală. „Din februarie 2020, consilierii PAS au dezbătut trei proiecte de decizie privind managementul deșeurilor din Chișinău. Iar planul de acțiuni presupune și ajustarea tarifelor fără a fi luată în calcul creșterea prețurilor la carburanți. Auzim permanent că de vină este creșterea prețului la motorină și că este nevoie de dublarea-triplarea tarifelor, dar nu am primit cifre concrete, tabele de analiză în care să vedem concret care au fost cheltuielile anterioare și cele direct proporționale scumpirilor. Noi majorăm tarifele, dar continuăm să evacuăm tot gunoiul împreună, fără sortare”, a motivat consilierul PAS, Roman Cojuhari.

De cealaltă parte, administratorul întreprinderii de profil spune că de vină sunt chișinăuienii, care nu respectă principiul de sortare a deșeurilor. „La ora actuală, avem 1 600 de containere pentru deșeuri reciclabile instalate în municipiul Chișinău. Noi suntem blamați că evacuăm toate deșeurile la un loc – cele mixte cu cele reciclabile. Este un fals. Angajații Regiei, înainte de răsturnarea containerului pentru reciclabile, verifică conținutul. Și dacă acolo sunt deșeuri mixte în proporție de 80% – se duc la groapa comună, pentru că nu are rost să trimitem altă autospecială dacă nu se respectă principiul sortării. În acest fel, eficientizăm banul public”, a explicat Gîrlea.

Mai mult, întreprinderea este în pierdere pentru că mulți agenți economici, dar și persoane fizice cu case particulare refuză să încheie contracte cu Regia „Autosalubritate”, dar evacuează toate deșeurile, evident nesortate, pe platformele de colectare din curțile de bloc.

De la gunoi la politică. Noile tarife au generat scântei între aleșii locali

Discuțiile pe marginea noilor tarife pentru colectarea, evacuarea și depozitarea deșeurilor au aprins scântei între consilierii municipali. Președintele fracțiunii Partidului Liberal (PL) în CMC, Ion Cebanu, a insinuat, din nou, că ar exista o înțelegere între consilierii de la Platforma DA și socialiști. Se întâmplă după ce președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a ținut să menționeze că tarifele nu au explodat la peste 26 de lei anume pentru că asupra acestui fapt a insistat fracțiunea sa.

Lucrurile sunt clare și lumea cunoaște cine o să voteze, cum s-a negociat, la ce preț s-a ajuns. Cei care se laudă cu chestiunea asta. Oameni buni, voi votați modalitatea prin care primarul va decide prețul”, a menționat Cebanu.

În Platforma DA suntem niște oameni asumați, nu facem niciun fel de târguri nici cu socialiștii și nici cu alte canalii politice, cum spunea Eminescu odată. Ceea ce vrem noi să facem este ca orașul nostru să se dezvolte, să fie curat, iar cetățenii să fie tot mai puțin împovărați din cauza administrației locale și centrale. Și, vă rog, nu mai faceți procese de intenție, nu ne mai puneți etichete! Așa făcea Plahotniuc. Oricine are azi o poziție – ori îi comunist, ori îi KGB-ist, ori – mai nou – îi unul din cei care defilează pe stradă”, a declarat Năstase.

Noile tarife pentru colectarea, evacuarea și transportarea deșeurilor vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE