Familia lui Valeriu Boboc a găsit dreptatea la CEDO

785
0

A fost ucis de poliție, iar investigația a fost ineficientă, constată CtEDO

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Familia lui Valeriu Boboc, tânărul care a fost ucis în bătaie în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în timpul revoltelor din 7 aprilie 2009, și-a găsit dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). „În sfârșit Curtea s-a pronunțat și statul a fost condamnat”, a declarat tatăl victimei, Victor Boboc, după cinci ani de așteptare.

Astfel, Republica Moldova a fost condamnată în dosarul care vizează bătaia până la moarte a lui Valeriu Boboc de către poliție, precum și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

„Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție (Convenția europeană a Drepturilor Omului – CEDO, nota red.), reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție, și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă. Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente”.

De asemenea, Curtea a dispus că statul trebuie să achite reclamanților despăgubiri în valoare de 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Tatăl lui Valeriu mai speră într-o justiție dreaptă

Tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul care avea doar 24 de ani atunci când a fost ucis cu bestialitate, încă mai speră într-o justiție dreaptă și că dosarul „7 aprilie” va fi reluat, iar cei vinovați vor răspunde.

„Nu putem să ne simțim îndreptățiți pentru că nimeni nu a fost tras la răspundere. Adevărații ucigași nu au fost condamnați. S-a găsit un țap ispășitor atunci, la început, care a și fugit. Nimeni nu a fost vinovat, nici Voronin, nici Greceanîi… nimeni. Încă mai avem speranța că va fi investigat dosarul „7 aprilie”, dar nu prea cred. În 13 ani s-au astupat urmele. În justiția de la noi o mână spală pe alta”, ne-a declarat Victor Boboc.

Îndureratul tată consideră că trebuie să se facă dreptate pentru toți tinerii care au fost maltratați și uciși în PMAN acum 13 ani. „Au fost mai multe persoane ucise atunci”, ne-a spus el având speranță în actuala conducere de la Ministerul Justiției și în faptul că jertfa fiului său nu a fost în zadar.

„7 aprilie 2009 a schimbat Moldova. Băieții de la 7 aprilie 2009 au făcut multe pentru țară. Avem acum vector european. Eu am speranță în ministrul Justiției și cred că el o să ridice această problemă”, a spus Victor Boboc pentru „Gazeta de Chișinău”.

Cauza familiei Boboc a ajuns la CEDO în 2017. Inițial, instanța l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, iar comisarul de Chișinău din acea perioadă, Vladimir Botnari, fusese condamnat la doi ani de pușcărie cu suspendare. Cei doi foști funcționari au scăpat însă basma curată după ce au fost achitați în ultima instanță. A mai fost pronunțată o decizie de condamnare la zece ani de pușcărie pe numele fostului polițist Ion Perju, care însă nu se află după gratii. Acesta a reușit să fugă cu puțin timp înainte ca judecătorii să pronunțe sentința.

La 7 aprilie 2009, mii de oameni au ieșit în PMAN și au protestat împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare în urma cărora comuniștii obținuseră majoritatea locurilor în legislativ. Protestele au degenerat în violențe. Clădirile Parlamentului și Președinției au fost incendiate și jefuite. Poliția a intrat în forță. Sute de tineri nevinovați au fost încarcerați în comisariate, bătuți și maltratați. Valeriu Boboc a fost ucis în bătaie chiar în PMAN. Persecutarea protestatarilor a durat zile în șir.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2009, comuniștii au pierdut puterea, iar la guvernare a acces Alianța pentru Integrare Europeană.

La o distanță de 13 ani, dosarul „7 aprilie 2009” nu are finalitate. Nici astăzi, Republica Moldova nu știe cine a stat în spatele provocărilor și dezordinilor în masă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE