Programul educațional „Pas cu Pas” aduce zâmbete pentru copiii din Ucraina

810
0

Un centru recreativ-dezvoltativ a fost deschis la Chișinău pentru a-i sprijini pe refugiați

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Școlarii mici și preșcolarii refugiați pot să-și petreacă timpul în cadrul unor activități interactive în incinta Teatrului Republican pentru Păpuși „Licurici”. Copiii mai au posibilitatea să participe de două ori pe săptămână la spectacole gratuite prezentând un document de identitate. Inițiativa aparține Programului educațional Pas cu Pas” și vine ca răspuns la necesitățile refugiaților în contextul războiului.

Centrul recreativ-dezvoltativ „Zâmbete pentru copiii din Ucraina” oferă o varietate de activități zilnice pentru copii, împreună cu profesorii refugiați din Ucraina. Activitățile sunt destinate pentru copiii cu vârste cuprinse între patru și șase ani, șapte și 11 ani, dar și pentru adolescenți. Ei pot merge la cercuri tematice precum: „Engleza veselă”, „Matematica distractivă”, „Web-design”, „Robotica-junior”, „Coregrafie” și „Creativitate”.

Sunt acceptați toți doritorii

Coordonatoarea proiectului în cadrul programului educațional „Pas cu Pas”, Daniela Pădure, spune că au încercat să facă posibilă cât mai repede organizarea acestui centru. Pe lângă posibilitatea de recreere a copiilor, se pune accent și pe aspectul educațional și consilierea psihologică. Sunt acceptați toți doritorii, pentru a fi asigurată continuarea studiilor în momentele de criză.

Ne propunem să ajutăm copiii refugiați să aibă mai multe activități în care să poată să se recreeze, dar în același timp să învețe ceva. Pentru că un lucru ar fi să le diminuăm stresul legat de situația în care se află, altul e să asigurăm procesul de studiu printr-o metodă interactivă”, menționează coordonatoarea Daniela Pădure.

Timp de o lună de zile au trecut pragul Centrului 188 de copii. Zilnic, cursurile sunt frecventate de un grup de 20-30 de persoane. Activitățile sunt semistructurate: sunt organizate atât ateliere planificate, cât și unice.

Se simte lipsa comunicării

Elena Melnic este profesoară de limba engleză, originară din Ucraina. Ea ne-a spus că aici copiii se simt bine împreună: „Se simte faptul că lor le-a lipsit comunicarea. Au nevoie de socializare, de asta au fost bucuroși să se vadă, să facă cunoștință unii cu alții. Mulți au fost astăzi pentru prima dată, le-au plăcut orele și au întrebat dacă pot să mai vină”.

Maria, mamă a doi copii, spune că orele desfășurate în cadrul Centrului sunt binevenite pentru ei, fiind într-o țară străină. Copiii au nevoie să fie implicați în activități, pentru a-și petrece timpul liber, susține Maria. „Am găsit orele pe Facebook, în grupul de ajutor. Ne-am înregistrat pe Viber și am ajuns aici. Copiilor le place foarte mult. E interesant. Au diverse activități, ceea ce este foarte bine, pentru că ei au nevoie să se distreze. Atunci când ajungi într-o țară străină, nu cunoști nimic, iar existența acestor grupe ne ajută mult. Avem unde să ieșim cu copiii să ne destindem.

Ina și fetița sa sunt originare din Odesa și au ajuns în R. Moldova la începutul războiului, pe 25 februarie. După o scurtă perioadă de timp, au început să frecventeze un cerc de creație la Centrul pentru Copii și Tineret „Artico”. Ina spune că este foarte mulțumită de faptul că fiica ei își poate continua studiile la un centru de pictură, pe care îl frecventa și acasă. De când s-au refugiat în Moldova a mai căutat activități în care să-și implice copilul și a ajuns la Centrul „Zâmbete pentru copiii din Ucraina”. „Copilul meu s-a adaptat destul de bine pentru că aici este o atmosferă binevoitoare, profesori amabili. Data trecută, am fost la cursul de limba engleză, astăzi de asemenea la engleză și dansuri. Îi place foarte mult aici, de asta, ca părinți, suntem satisfăcuți”, ne spune Ina.

Își doresc să învețe limba română

Mamele cu copii care au fugit de războiul din Ucraina în Republica Moldova spun că ar fi binevenit să fie predată și limba română, ne-a comunicat coordonatoarea proiectului Daniela Pădure: „Am făcut un chestionar și una din întrebări viza ce alte activități și-ar dori în cadrul centrului. Una dintre aceste activități a fost învățarea limbii române. Ei privesc limba română ca pe un instrument de integrare mai ușoară a copilului în societatea de la noi. De multe ori rămân foarte plăcut surprinsă când ei îmi zic „Bună ziua”, „Mulțumesc” și eu le răspund în limba ucraineană. E un schimb de formule de salut în limba celuilalt ca să ne simțim mai apropiați”.

Centrul recreativ-dezvoltativ „Zâmbete pentru copiii din Ucraina” activează în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, UNICEF Moldova și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Autoare: Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE