O parte din arhiva lui Vasile Vasilache a trecut pragul Muzeului de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

1399
0

Astfel, sâmbătă, 14 mai, între orele 17.00 și 18.00, în Sala Roz (sediul central al Muzeului), a avut loc vernisarea expoziției „Arhiva de scrisori, manuscrise, fotografii, obiecte, documente, cărți traduse și cărți cu autograf ale scriitorului Vasile Vasilache: noi intrări în patrimoniul muzeului”, eveniment inaugurat și moderat de dr. habil. Maria Șleahtițchi, director general, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru doritorii de a participa la acest eveniment de o semnificație deosebită pentru cultura noastră. La organizarea activității au contribuit cei doi fii ai scriitorului, Valeriu și Victor Vasilache, ei înșiși scriitori, prin urmare, persoane care înțeleg perfect valoarea culturală și istorică a unor asemenea piese de muzeu. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fiul Valeriu a povestit asistenței despre periplul celor trei lăzi cu manuscrise și scrisori ale tatălui, care l-au „urmărit” de-a lungul anilor și de care nu s-a putut despărți nici în perioadele cele mai dificile ale vieții. „După o călătorie de mai bine de 60 de ani, în sfârșit, aceste lăzi au ajuns acolo unde trebuia să ajungă, unde scrisorile și manuscrisele tatei se vor păstra în condiții adecvate și unde vor fi supuse cercetării de către muzeografi, critici literari, cercetători științifici”, a menționat, între altele, Valeriu Vasilache.

Personalitatea lui Vasile Vasilache a fost evocată și de alte rude prezente la eveniment, de prieteni, admiratori ai operei literare a scriitorului, printre care Cezaria Vasilache (nora), Raisa Vasilache (cumnata, soția fratelui Pavel), Gheorghe Bobână (ginerele, care a dăruit muzeului o scrisoare adresată lui Vasile Vasilache de către directorul Gimnaziului din satul Unțești, baștina scriitorului, precum și mașina de scris a prozatorului) ș. a.

Scriitorul Vladimir Beșleagă, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Vasile Vasilache, și-a amintit de timpul în care au fost colegi la revistele „Cultura”, „Nistru”, despre perioada de studii la Moscova.

De un mare interes din partea vizitatorilor s-a bucurat corespondența dintre scriitor și Mariana Lomako, scrisori, de traducerea cărora din limba rusă în cea română se ocupă actualmente fiul Victor. Interesul vizitatorilor expoziției a fost suscitat în mod deosebit și de manuscrise, textele fiind scrise cu litere extrem de mărunte, dar cu o caligrafie a scriitorului perfect lizibilă.

Expoziția mai cuprinde fotografii de familie, fotografii-portret, dar și instantanee cu diverși scriitori, cărți cu autografe ale colegilor scriitori, obiecte și documente personale, un bust din bronz, executat de sculptorul Radu Granaci, cărți traduse în diferite limbi ale lumii.

Expoziția va fi deschisă timp de două săptămâni, după care noile intrări vor fi documentate și remise spre păstrare în colecțiile muzeului.

Veronica BOLDIȘOR, muzeograf

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE