„Parlamentul nu e loc de refugiu pentru hoți, criminali și spălătorii de bani”

607
0
Sursa foto: multimedia.parlament.md
Sursa foto: multimedia.parlament.md
Excluderea imunității deputatului în cazul acuzării de corupere a fost votată în prima lectură

Pe 19 mai, Parlamentul Republicii Moldova, cu 64 de voturi, a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind excluderea imunității deputatului în cazul acuzării acestuia de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, în situațiile respective nu va fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare, percheziționare sau trimitere în judecată a cauzei penale împotriva deputatului.

„Proiectul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituțională. În avizul ei se arată că proiectul legii constituționale asigură un echilibru corect între principiul inviolabilității mandatului de deputat și interesul investigării inacțiunilor de corupție. Aprobarea proiectului va contribui la fortificarea încrederii societății în reprezentanții autorităților publice”, a declarat în plenul Parlamentului președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, s-a pronunțat pe pagina sa de Facebook cu privire la acest proiect de lege.

„Imunitatea parlamentară, fără îndoială, își are logica sa. De aceea, proiectul n-o exclude în totalitate, ci doar o limitează în raport cu unele infracțiuni foarte concrete, în special fiind vorba de cazurile de corupție. Limitarea imunității conținută în proiectul de lege votat nu afectează independența deputatului, or aceasta trebuie garantată dat fiind statutul constituțional al acestuia. În același timp, imunitatea nu trebuie și nu poate fi un scut pentru blocarea tragerii la răspundere a deputaților corupți. Proiectul este unul echilibrat din această perspectivă, de aceea merită a fi susținut și în lectura finală”, a menționat ministrul.

De asemenea, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a venit și el cu un comentariu.

„Mulți politicieni înaintea noastră au tot pălăvrăgit despre ridicarea imunității parlamentare, fără rezultat. Noi chiar am ajuns la momentul votului în prima lectură. Parlamentul nu e loc de refugiu pentru hoți, criminali și spălătorii de bani”, a scris Alaiba pe rețelele de socializare.

Menționăm că proiectul legii pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova urmează a fi votat în lectură finală și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE