Oamenii din stânga Nistrului, alertați de spectrul terorismului și al războiului

802
0

Au așteptat cu nerăbdare să treacă pandemia, ca să iasă din carantina instituită de autoritățile separatiste de la Tiraspol, dar acum s-au pomenit din nou izolați și amenințați de riscuri și mai grave care le afectează atât ramura agriculturii, cât și cea a turismului. Este vorba de oamenii din localitățile din stânga Nistrului, subordonate Chișinăului, care, odată cu instituirea „codului roșu de alertă teroristă” de către Tiraspol, se confruntă cu noi impedimente de deplasare. Ca să ajungă pe malul drept al Nistrului, stau câte o oră la cozi de automobile de sute de metri, în preajma posturilor de control fortificate recent cu noi blocuri de beton armat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oleg Gazea, primarul comunei Molovata Nouă și Roghi, situată pe malul stâng al Nistrului și, totodată, nu departe de hotarul ucrainean, ne spune că oamenii sunt foarte îngrijorați de războiul din țara vecină, dar și de provocările care au loc pe teritoriul transnistrean.

Afaceri afectate de „codul roșu” instituit de Krasnoselski

Situația este încordată. Chiar zilele acestea mi-a venit un tânăr la primărie care mi-a zis că își perfectează în regim de urgență actele pentru că îi e teamă că nu va putea ieși din RM în cazul unei escaladări a situației. Agricultorii care au terenuri dincolo de șosea stau și ei la îndoială dacă să lucreze ori nu pământul, pentru că investițiile sunt costisitoare și nu au nicio garanție că vor putea strânge roada”, ne spune primarul. Totodată, pe malul Nistrului, la Molovata Nouă, sunt câteva pensiuni și tabere de odihnă. Acum toate sunt pustii. Au apărut noi posturi militare pe teritoriul orașului Dubăsari, controlat de Tiraspol, au fost aduse blocuri de beton. Oamenii stau mult timp la rând și sunt controlați minuțios, inclusiv automobilele. Nimeni nu riscă să ajungă acum aici.

Totuși, locuitorii din Molovata Nouă ne spun că deși sunt îngrijorați de eventualitatea unei escaladări, deja timp de 30 de ani trăiesc în condiții dificile și s-au obișnuit cu provocările și impedimentele create de regimul separatist. „Cea mai importantă legătură cu malul drept la momentul actual rămâne a fi bacul. Dar dacă e vânt, ceață, acesta nu circulă. Deseori avem probleme cu transportarea produselor pentru instituțiile sociale, dar și agricultorii, agenții economici se confruntă cu dificultăți atunci când vor să-și transporte marfa”, ne spune Alexandrina, o locuitoare a satului Molovata Nouă.

Angajații de la „Struguraș”, trimiși în concediu

Nina Ursu, directoarea stațiunii „Struguraș” de pe malul Nistrului, ne spune că, din cauza „codului roșu de alertă teroristă” instituit de Tiraspol, au fost nevoiți să-i trimită în concedii forțate pe angajați în perioada 1 – 9 mai. Acum oamenii s-au întors la serviciu, dar stațiunea rămâne goală. 120 de persoane care urmau să ajungă la sanatoriu și-au anulat rezervările. „Vreo 15 persoane urmau să ajungă azi la noi contra plată, iar restul – cu bilete de tratament oferite de CNAS. Toți și-au anulat vizitele. Se tem de alerta teroristă, dar și de războiul din Ucraina”, ne spune Nina Ursu.

Conducerea instituției spera ca măsurile instituite de Tiraspol să fie anulate la 10 mai. Recent, liderul nerecunoscut Vadim Krasnoselski a anunțat prelungirea „codului roșu de alertă teroristă” până pe 25 mai. „Dorim să ne reluăm activitatea care și așa a fost afectată de pandemie. Oamenii așteaptă salarii. Sperăm să dispară cât mai curând aceste blocaje, altfel ne vine foarte greu să rezistăm din punct de vedere economic”, ne-a mai spus Nina Ursu.

Cozi de 400 m la posturile militare separatiste

Într-o situație similară este și comuna Cocieri din care face parte și localitatea Vasilievca, situată chiar lângă hotarul ucrainean, din raionul Dubăsari. Oamenii sunt îngrijorați de războiul din preajmă, dar și de provocările de pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

De două ori am mers pe malul drept al Nistrului. O dată am stat 45 de minute la așa-numitul control vamal de la podul de la Lunca. Era un rând de vreo 400 de metri. A doua oară am stat mai mult de o oră. Militarii de acolo verifică amănunțit automobilele și oamenii. Locuitorii sunt foarte îngrijorați”, ne spune Ion Mițcul, secretarul primăriei Cocieri.

Oamenii urmăresc cu atenție știrile, iar cei mai informați se pregătesc să se refugieze în cazul unei escaladări. „Totuși dacă în primele zile ale invaziei ruse în țara vecină erau foarte panicați, ne întrebau ce ar putea urma și ce ar trebui să întreprindă, acum s-au obișnuit cu aceste riscuri și s-au mai liniștit. Aici oamenii, din păcate, știu ce înseamnă războiul. Și așa au fost necăjiți și sărăciți de-a lungul anilor, cel mai mult își doresc să trăiască în pace”, ne mai spune Ion Mițcul.

Riscuri semnalate de serviciile de informații ale SUA

Situația din Transnistria, oficial recunoscută ca fiind ocupată militar de Rusia, a ajuns din nou în centrul atenției la începutul acestei săptămâni. Serviciile de informații americane au anunțat că războiul dus de Putin în Ucraina va deveni „mai imprevizibil” și că s-ar putea intensifica în lunile următoare. O declarație în acest sens a fost făcută marți de directoarea serviciului de informații din SUA, Avril Haines, în cadrul audierilor din Comitetul Serviciilor Armate al Congresului American. Ea a menționat că o victorie a Rusiei în Donbas s-ar putea să nu pună capăt războiului și că Putin ar putea încerca să ajungă în Transnistria.

Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas. Pe termen scurt, Putin vrea să captureze cele două regiuni separatiste Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă un pod pe uscat în sudul Ucrainei până în Transnistria”, a spus șefa comunității de informații din SUA. Ea a mai precizat că pentru a ajunge în Transnistria, Putin ar trebui să lanseze o mobilizare totală în Rusia, pas pe care încă nu l-a făcut.

MA: „Sunt potențiale scenarii”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a emis imediat o reacție în care a precizat că oficialul american a vorbit de potențiale scenarii care deocamdată nu amenință securitatea din regiune și a îndemnat populația „la calm și discernământ”.

Autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare și schimb de informații, inclusiv cu partenerii din SUA. Instituțiile abilitate din țara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acțiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare. Viața și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră”, a anunțat Ministerul Apărării.

Chiril Moțpan: Este necesară o campanie de informare

Fostul deputat și colonel de poliție, Chiril Moțpan, consideră că semnalele de alarmă venite de peste ocean nu trebuie neglijate. Or, primul semnal de război pentru Ucraina, tot de acolo a venit. Mulți au sperat să fie unul fals, iar acum vedem că Ucraina se confruntă cu o realitate diabolică.

Suntem actori „în rezervă” pe scena unui război, nu spectatori, și nu ne putem permite luxul de a trăi iluzia păcii când la nici aproximativ 100 de km de Chișinău războiul provoacă un adevărat măcel. Cu tot respectul, dar politica „băgatul capului în nisip” nu este cea mai bună soluție. Există riscul ca starea generală de relaxare să ducă la pierderea vigilenței și a reacției de apărare, ceea ce poate fi fatal pentru o națiune”, a comentat Chiril Moțpan.

Fostul deputat consideră că cea mai bună soluție ar fi o strategie de informare a populației în caz de război.

Fără panică, trebuie să cunoaștem cum să ne salvăm în cazul în care putem fi atacați. Din informațiile pe care le posed, adăposturile antiaeriene din R. Moldova ar fi pe jumătate privatizate, iar o parte din ele sunt într-o stare deplorabilă și nefuncționale. Pentru securitatea cetățenilor, aceste adăposturi ar trebui să fie trecute urgent din gestiunea autorităților locale în cea a Ministerului de Interne sau a Ministerului Apărării. Oamenii trebuie să cunoască primii pași în caz de primejdie, la cine să apeleze, să aibă încrederea că au pe cine conta și că există condiții de minimă securitate pentru a se simți protejați”, a mai spus fostul deputat.

El a adăugat că, în condițiile în care știrile de ultimă oră spun că Serviciile de Informații americane susțin că Rusia vrea coridor spre Transnistria și e pregătită pentru un război de durată – iar războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității în spațiul european, dar și euroatlantic –, Republica Moldova nu trebuie să mizeze pe soartă și să lase lucrurile la voia întâmplării.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE