9 mai la Chișinău: european – oficial, militarist – în stradă (FOTO)

1168
0

Astăzi, 9 mai 2022, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, la Chișinău a avut loc o serie de evenimente de comemorare a celor căzuți în război.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De dimineață, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministra Natalia Gavrilița, precum și alți deputați au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”.

„Astăzi suntem aici pentru a-i comemora și a aduce un omagiu buneilor noștri, celor care au luptat, au adus jertfa, au plătit cu vieți pentru ca noi să trăim în pace. Din păcate, omenirea nu a învățat lecția celui de-al Doilea Război Mondial – știm cu toții despre războiul nedrept care are loc în Ucraina. Îmi doresc foarte mult ca politicienii, cei care iau decizii să se gândească o dată în plus la buneii noștri, la cei care au luptat, care și-au jertfit visele, apropiații, ca noi astăzi să trăim în pace”, a declarat președintele Parlamentului după ceremonia de depunere de flori.

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a spus că: „Este foarte important astăzi să ne amintim despre ororile războiului, să-i comemorăm pe cei care au decedat în lupte și împreună să facem tot posibilul pentru a menține coeziunea socială. Nu trebuie să permitem ca pacea și stabilitatea țării să fie perturbată”.

Menționăm că Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a putut participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate pentru astăzi, a anunțat, într-un comunicat, Președinția.

Ulterior, la ora 10.00, socialiștii și-au adunat adepții pe Piața Marii Adunări Naționale pentru a se deplasa spre Complexul Memorial „Eternitate”. Pe site-ul lor, socialistii.md, scrie că acțiunea a fost organizată de „Comitetul Național Coordonator «Victoria»”.

În fruntea coloanei s-au aflat ex-președintele Igor Dodon, împreună cu familia, precum și deputații Zinaida Greceanîi, Adela Răilean, conducătorii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Vlad Bătrîncea, Olga Cebotari și alții.

Participanții la procesiune au scandat: „Ура, победа!” („Ura, victorie!”), „Спасибо деду за победу!” („Mulțumim bunicului pentru victorie”), „Мы помним, мы гордимся” („N-am uitat și ne mândrim”). Unii dintre ei purtau portrete ale unor membri de familie căzuți în lupte.

Sfidând legislația care interzice simbolurile folosite în războiul din Ucraina, mulți dintre participanții la marș (organizatorii vehiculează o cifră de „peste 25 de mii de participanți” la acțiune) au purtat în piept panglica negru-oranj, unii dintre ei s-au îmbrăcat în haine de aceste culori sau au arborat pancarte sau alte accesorii în această cromatică.

De fapt, acest comportament ostentativ e consemnat chiar pe pagina web a PSRM: „Cu drapelele Republicii Moldova, drapelul roșu al Victoriei, portretele strămoșilor eroi, panglica Sfântului Gheorghe, concetățenii noștri au mers în marș, cinstind memoria milioanelor de eroi care și-au dat viața pentru pace și pentru libertatea Europei”.

Printre cei care au purtat panglica au fost și politicieni – Igor Dodon, Vlad Batrîncea, Bogdat Țârdea, Maxim Lebedinschi, Vladimir Odnostalco Constantin Starîș, Oleg Reidman și alți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Am solicitat unor persoane prezente la Complexul Memorial „Eternitate” să ne spună ce sărbătoresc astăzi.

„Noi sărbătorim Ziua Victoriei, ziua în care bunicii noștri au învins regimul fascist. Am venit să-i comemorăm pe cei care și-au dat viața pentru pace și libertate”, a spus, pentru „Gazeta de Chișinău”, unul dintre participanți care a dorit să-și păstreze anonimatul.

O altă persoană a menționat că „ziua de 9 mai este o sărbătoare foarte importantă pentru toate generațiile”.

„Toată viața noastră depinde de această zi, deoarece atunci am fost eliberați, iar în țară a venit pacea. Cu toții cinstim numele celor care au luptat pentru pace, îi apreciem și ne rugăm pentru ei”, ne-a declarat Victor Anatolievici, în vârstă de 84 de ani.

În acest context, am solicitat Serviciului de Presă al Poliției Capitalei să ne spună dacă persoanele care au purtat panglica interzisă au fost depistate și sancționate conform legislației. La momentul publicării articolului, nu am primit un răspuns.

Totodată, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat într-un briefing că astăzi au fost organizate marșuri în circa 50 de localități din Republica Moldova, la care au participat circa 37 de mii de cetățeni.

În total, poliția a identificat 90 de cazuri de nerespectare a legislației, în special a utilizării simbolurilor interzise, și a întocmit 42 de dosare în legătură cu această infracțiune.

Pe de altă parte, activiști de la Asociația „UNIREA-ODIP” afirmă că „socialiștii au adus oameni organizat și i-au plătit pentru a participa la manifestație”.

Astfel, cinci voluntari ai asociației s-au infiltrat în cadrul manifestației. „Acolo, ei au primit un drapel cu însemnul steluței roșii, panglica bicoloră a Sfântului Gheorghe, interzisă prin decizia Parlamentului Republicii Moldova, dar și 200 de lei pentru participarea la marș”, susțin într-un comunicat reprezentanți ai Asociației „UNIREA-ODIP”.

Autoare: Doina BURUIANĂ

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE