Secretarul General al ONU, Antonio Guterres: „Sunt aici pentru a mulțumi Republicii Moldova pentru deschidere, generozitate și exemplul de umanitate”

752
0

Opțiunile de dezvoltare a parteneriatului cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), dar și viziunile forumului în menținerea păcii și securității în regiune, au fost discutate astăzi, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavrilița cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, care se află, în premieră, într-o vizită oficială în Republica Moldova, se anunță într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul discuțiilor, Natalia Gavrilița a reiterat poziția de condamnare de către Republica Moldova a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, menționând că aceste acțiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional: „Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea rusă împotriva Ucrainei, am cerut oprirea luptelor și restabilirea păcii. Țara noastră a sprijinit toate rezoluțiile Adunării Generale a ONU pe acest subiect”, a menționat Natalia Gavrilița.

Totodată, prim-ministra a vorbit despre acțiunile Executivului de la Chișinău în vederea gestionării crizei refugiaților ucraineni și a mulțumit pentru suportul  oferit de către agențiile ONU. În prezent, în Republica Moldova rămân 90 de mii de refugiați ucraineni, jumătate dintre care sunt copii.

„De două luni și jumătate suntem martorii unei tragedii în desfășurare în Ucraina. Cetățenii noștri s-au solidarizat cu vecinii noștri ucraineni, și-au deschis casele și inimile pentru refugiații din Ucraina. 90 de mii de refugiați este un număr mare pentru o țară cu o populație stabilă de 2,6 milioane de oameni. De aceea am cerut sprijinul comunității internaționale pentru consolidarea serviciilor naționale existente, pentru relocarea refugiaților și pentru acoperirea costurilor operaționale urgente. Agențiile ONU au reușit să adune 106 milioane de dolari pentru sprijinirea refugiaților ucraineni în Republica Moldova. Acești bani sunt gestionați direct de echipa ONU și ICNUR. Am dori ca ajutoarele destinate refugiaților și gazdelor lor în Moldova să ajungă mai rapid și în volum suficie​​nt la destinație, la fiecare refugiat, astfel încât acești oameni să-și poată acoperi necesitățile în timp util”, a menționat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă comune cu Secretarul General al ONU.

De asemenea, prim-ministra a menționat că, în pofida multiplelor crize care au lovit țara noastră, Guvernul este determinat să avanseze pe calea reformelor și integrării în Uniunea Europeană.

„Astăzi Republica Moldova face față unei suprapuneri fără precedent de crize: efectele crizei pandemice, crizei energetice, inflației și creșterii prețurilor, reorientarea lanțurilor comerciale. Însă, indiferent de provocări, Republica Moldova merge înainte pe calea dezvoltării, democrației și a integrării europene. Vrem să consolidăm reziliența statului în fața oricăror provocări, inclusiv de securitate și să le oferim cetățenilor noștri bunăstare și un viitor european. Războiul ne-a convins că nu avem timp de pierdut – trebuie să avansăm rapid spre scopul propus. Iar în acest context, apreciem parteneriatul durabil pe care l-am construit între Republica Moldova și ONU”, a mai spus Natalia Gavrilița.

La rândul său, Antonio Guterres, a mulțumit autorităților și cetățenilor moldoveni pentru sprijinul constant, solidaritatea și generozitatea oferită refugiaților ucraineni, remarcând că agenția ONU își concentrează eforturile pentru a dubla asistența oferită Republicii Moldova în procesul de gestionare a crizei umanitare și economice, instalate în țara noastră.

„Sunt aici într-o misiune de solidaritate, pentru a mulțumi Republicii Moldova pentru deschidere, generozitate și exemplul de umanitate de care ați dat dovadă. Înțelegem că este o provocare colosală pentru o țară mică, cu o economie fragilă, să primească un număr atât de mare de refugiați. Ați venit cu un răspuns eficient, salutăm pașii întreprinși pentru protecția refugiaților și integrarea lor în societate.  ONU a fost alături de Republica Moldova în momente de dificultate și va rămâne un partener de încredere și în continuare, vom face tot posibilul pentru a extinde programele noastre în Republica Moldova”, a menționat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Republica Moldova este membră a ONU de 30 de ani, perioadă în care a semnat peste 300 de tratate internaționale din sistemul ONU și al agențiilor specializate. Începând cu 2003, Republica Moldova a detașat 148 de militari în operațiuni ONU de menținere a păcii în diferite părți ale lumii. În prezent, în Republica Moldova funcționează 23 de agenții, programe și fonduri ale ONU, cu activități în domenii precum dezvoltare durabilă, sănătate, educație, piața muncii, drepturile omului, inclusiv cele ale copilului, justiție, economia verde, climă, agricultură sustenabilă și altele.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE