Ziua de 9 mai, cu Requiem pentru Bucea/Реквієм за Бучею

474
0

Un amplu spectacol cu poeme de război ale poeților din Ucraina, România și Republica Moldova va fi prezentat luni, 9 mai, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Spectacolul cu genericul Requiem pentru Bucea/Реквієм за Бучею este un proiect inițiat de scriitorul Dumitru Crudu. Concept și regie: Mihai Fusu și Luminița Țâcu. Scenografia e semnată de Mariana Bivol-Tonu. Proiecțiile video sunt realizate de Ian Onică.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Din 24 februarie, de când a început războiul în Ucraina, artiști, scriitori, oameni de teatru, au protestat împotriva războiului. TNME s-a solidarizat din primele zile cu poporul ucrainean și o face în continuare. Pe 9 mai, cuvântul poeților și vocea oamenilor de teatru se solidarizează împotriva războiului sângeros din Ucraina”, se menționează în comunicatul TNME.

Requiem pentru Bucea/Реквієм за Бучею este un spectacol-manifest, așa cum Bucea, alături de Mariupol, Borodeanka și Irpin, este un simbol al tragediei ucrainene.

Programul spectacolului conține poeme semnate de poeți din Ucraina, România și Republica Moldova: Anastasia Afanasieva, Alexandra Arnăut, Mădălina Botnaru, Olga Căpățînă, Ruxandra Cesereanu, Dumitru Crudu, Rodica Gotca, Valeria Gribinenco, Boris Gumeniuk, Maria Ivanov, Iya Kiva, Georgiana Mărculescu, Daniela Moisiciuc, Lesyk Panasiuk, Cosmin Perța, Maria Pilchin, Nicolae Popa, Savu Popa, Alexandru Popescu, Radmila Popovici, Vasilisa Savitkaia, Grigory Semenchuk, Moni Stănilă, Ronin Terente, Alexandra Toledo, Augustina Visan.

Requiem pentru Bucea/Реквієм за Бучею este un proiect al Teatrului Național „Mihai Eminescu” în colaborare cu Centrul de Arte „Coliseum” și cu participarea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Acest Requiem este realizat în cadrul Platformei Naționale de Dezvoltare și Promovare a teatrului documentar și este sprijinit de către Biroul de Cooperare al Elveției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT