În Săptămâna Mare, rușii au testat cu succes noua lor rachetă balistică intercontinentală „Satan II”

515
0
Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia a anunțat că a testat miercuri racheta balistică intercontinentală Sarmat, cunoscută și sub denumirea de „Satan II”, o nouă completare a arsenalului său nuclear, despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da de gândit dușmanilor Moscovei, relatează Reuters , citat de g4media.ro.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Putin a fost prezentat la televizor în timp ce era informat de către armată că racheta a fost lansată din Pleseţk, în nord-vestul țării, și că a lovit ținte din peninsula Kamchatka, în Extremul Orient rus.

Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să învingă toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are analogii în lume și nu va avea pentru mult timp de acum încolo”, a declarat Putin.

Această armă cu adevărat unică va consolida potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și va da de gândit celor care, incitați de retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara.”

Sursa foto: Captură Google Earth

Racheta Sarmat a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.

Sarmat este o nouă rachetă balistică intercontinentală grea pe care Rusia se așteaptă să o desfășoare cu zece sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului american.

Aceasta se află în curs de dezvoltare de ani de zile, astfel că lansarea testului său nu este o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Racheta Sarmat, prezentată în 2018, ar putea, conform specificațiilor tehnice declarate de Rusia, să transporte între 10 și 15 ogive nucleare, pe o distanță de până la 18 mii de kilometri. Ea folosește un vehicul hipersonic de tip glide, ceea ce îi permite să atingă o viteză (Mach 20) de până la 25 de mii de kilometri pe oră.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT