Scriitorii din RM au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău împotriva războiului din Ucraina

1175
0
Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

Azi, 18 aprilie, Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova pentru a cere Rusiei să-și retragă armata din Ucraina și să oprească războiul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

„Putin=Hitler”, „Jos mâinile de pe Ucraina!”, „Opriți războiul!” – scria pe pancartele protestatarilor din fața Ambasadei Rusiei. La acțiune au fost prezenți scriitori, jurnaliști și membri ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Protestul a fost unul pașnic.

Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

Reporterii „Gazetei de Chișinău” au fost la fața locului și i-au întrebat pe cei prezenți pentru ce protestează.

 „Scriitorii au o voce puternică”

Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac ne-a declarat: „Noi protestăm împotriva războiului. Prin asta vrem să demonstrăm că scriitorii sunt o forță, au o voce puternică. Vocea noastră este îndreptată împotriva războiului, împotriva genocidului. Mă bucur foarte mult că astăzi au reacționat la apelul nostru mulți scriitori, intelectuali. Această acțiune de protest este una dintre multiplele acțiuni culturale desfășurate de Uniunea Scriitorilor din Moldova, începând de la data de 24 februarie”, a declarat Teo Chiriac.

„Trebuie să înțelegem că ucrainenii luptă contra unei cotropiri de teritorii și de minți”

Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

Victor Vasilache, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că se comit crime la nivel global.

„Este un stat terorist. Victime sunt foarte multe, trebuie să înțelegem că ucrainenii luptă contra unei cotropiri de teritorii și de minți”.

Editorul Marcela Mardare, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, consideră ideile lui Putin „o aberație”.

„Eu protestez împotriva nedreptății. Sunt alogice ideile domnului Putin, deși nu știu dacă pot să-i spun domn. Din cauza lui și a aberațiilor lui, moare atâta lume nevinovată. Câte milioane de oameni au ieșit din țară numai cu o gentuță? Dar câți au rămas în gropile comune? Este o aberație, o minte bolnavă. Noi am venit să protestăm împotriva acestor crime”, a spus Mardare pentru „Gazeta de Chișinău”.

„Acest protest este unul din evenimentele organizate de Uniunea Scriitorilor”

Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

Criticul literar Alexandru Burlacu ne-a declarat: „Protestăm împotriva războiului din Ucraina, împotriva genocidului, împotriva crimelor care sunt groaznice. Uniunea scriitorilor a organizat mai multe asemenea evenimente, iar acest protest este unul din evenimente”.

Sursa foto: Octavian GRAUR
Sursa foto: Octavian GRAUR

La unison, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a relevat: „Am participat la emisiunile maraton care au avut loc la Televiziunea națională. Am avut niște manifestări organizate la Uniunea Scriitorilor, cum ar fi „Poezia pentru pace”. Recent, s-a încheiat o campanie organizată de instituția noastră, „Scriitorii pentru refugiații din Ucraina”. În cadrul acestei campanii am identificat cinci familii de refugiați ucraineni care sunt adăpostiți în familii basarabene. Scriitorii au pus mână de la mână și au adunat peste 20 de mii de lei, plus pachete cu lucruri pentru copiii acestor familii și pe 12 martie a avut loc acest moment emoționant de donare a ajutoarelor”.

Organizatorii au precizat că evenimentul a fost autorizat de Primăria Municipiului Chișinău.

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE