7 Aprilie 2009: Judecata va veni, promite Sandu

759
0
Sursa foto: zdg.md

S-au împlinit 13 ani de la protestele postelectorale din 7 aprilie 2009 împotriva Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Asociația Promo-LEX afirmă că numeroase fapte și crime săvârșite în acea perioadă n-au fost investigate, iar persoanele vinovate n-au fost pedepsite.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute de persoane au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție. Patru tineri au decedat în condiții misterioase. Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Numai trei cazuri ajunse în instanță s-au soldat cu condamnări: trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat”, scrie Promo-LEX într-un comunicat de presă.

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) a oferit medicamente, asistență medicală, socială și psihologică la 150 de persoane, dintre care 130 de tineri maltratați la evenimentele din 7 aprilie 2009.

Directoarea RCTV Memoria, Ludmila Popovic, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că unele persoane au revenit în 2022 cu probleme cronice sau cu efecte tardive ale torturii suferite la 7 aprilie 2009. „Problemele lor nu au dispărut. Sunt cazuri grave, tineri care au rămas afectați pe tot restul vieții. Chiar dacă a fost o perioadă de ameliorare, oricare factor le poate redeclanșa”, afirmă Ludmila Popovici.

Sunt dezamăgită de tot ce s-a întreprins de stat pentru a apăra drepturile lor. Chiar dacă s-au făcut niște modificări în legislație, chiar dacă s-au mai deschis niște dosare. Era undeva o statistică a Procuraturii Generale care a deschis peste 100 de cazuri, dar asta nu înseamnă că toate au fost duse la bun sfârșit. Chiar dacă persoanele au avut statut de victimă, autorităților „le-a fost greu” să identifice torționarii. Impunitatea persistă, vinovații nu au fost pedepsiți și acesta e cel mai grav lucru care s-a întâmplat. E un mesaj clar că puteți face ce vreți că oricum nu veți fi pedepsiți. S-au încurajat acțiunile similare”, consideră Ludmila Popovici.

Președinta Maia Sandu a promis justiție în cazul crimelor comise contra protestatarilor de autoritățile R. Moldova. „Crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, își așteaptă judecata, încercând răbdarea oamenilor. Și ea va veni”, se spune într-un mesaj postat de șefa statului pe facebook.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE