7 Aprilie 2009: Judecata va veni, promite Sandu

457
0
Sursa foto: zdg.md

S-au împlinit 13 ani de la protestele postelectorale din 7 aprilie 2009 împotriva Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Asociația Promo-LEX afirmă că numeroase fapte și crime săvârșite în acea perioadă n-au fost investigate, iar persoanele vinovate n-au fost pedepsite.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute de persoane au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție. Patru tineri au decedat în condiții misterioase. Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Numai trei cazuri ajunse în instanță s-au soldat cu condamnări: trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat”, scrie Promo-LEX într-un comunicat de presă.

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) a oferit medicamente, asistență medicală, socială și psihologică la 150 de persoane, dintre care 130 de tineri maltratați la evenimentele din 7 aprilie 2009.

Directoarea RCTV Memoria, Ludmila Popovic, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că unele persoane au revenit în 2022 cu probleme cronice sau cu efecte tardive ale torturii suferite la 7 aprilie 2009. „Problemele lor nu au dispărut. Sunt cazuri grave, tineri care au rămas afectați pe tot restul vieții. Chiar dacă a fost o perioadă de ameliorare, oricare factor le poate redeclanșa”, afirmă Ludmila Popovici.

Sunt dezamăgită de tot ce s-a întreprins de stat pentru a apăra drepturile lor. Chiar dacă s-au făcut niște modificări în legislație, chiar dacă s-au mai deschis niște dosare. Era undeva o statistică a Procuraturii Generale care a deschis peste 100 de cazuri, dar asta nu înseamnă că toate au fost duse la bun sfârșit. Chiar dacă persoanele au avut statut de victimă, autorităților „le-a fost greu” să identifice torționarii. Impunitatea persistă, vinovații nu au fost pedepsiți și acesta e cel mai grav lucru care s-a întâmplat. E un mesaj clar că puteți face ce vreți că oricum nu veți fi pedepsiți. S-au încurajat acțiunile similare”, consideră Ludmila Popovici.

Președinta Maia Sandu a promis justiție în cazul crimelor comise contra protestatarilor de autoritățile R. Moldova. „Crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, își așteaptă judecata, încercând răbdarea oamenilor. Și ea va veni”, se spune într-un mesaj postat de șefa statului pe facebook.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT