Preoții moldoveni se roagă pentru Ucraina

1520
0

Preoții moldoveni se roagă pentru Ucraina

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, a publicat, după 40 de zile de război în Ucraina, pe pagina sa web, un comunicat dedicat situației din statul vecin pentru a se despărți de ideile unor clerici din cadrul BOM care, „în mod absolut nejustificat, au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare.”

BOM anunță că incidentele „au fost documentate și vor fi sancționate conform canoanelor ecleziale la judecata bisericească”.

Mai mult, BOM susține că este împotriva războiului din Ucraina și este pentru pace.

Doi clerici din cadrul aceleiași mitropolii susțin că, în timpul rugăciunilor, se roagă pentru toți patriarhii ortodocși, fără a-i nominaliza, excepție făcând mitropolitul Vladimir.

Am vorbit cu protoiereul de la Biserica „Sf. Nicolae” din Costești, Ialoveni, Vasile Ciobanu, când era înconjurat de mai mulți refugiați din Ucraina, după slujba oficiată de Buna Vestire (blagoveștenie) în locaș. Parohul este la curent cu comunicatul Mitropoliei. L-a citit. Dar nu știe care sunt preoții care ar fi îndemnat la „ură interetnică și dezbinare”.

Protopopul a mărturisit că se roagă „pentru pace și pentru toți preafericiții patriarhi ortodocși de la o parte până la cealaltă a pământului. Și în felul acesta îi împăcăm pe toți. Mă rog pentru ierarhul locului.

Avem o rugăciune de la începutul războiului, 24 februarie, în altarul bisericii, unde ne rugăm pentru Ucraina, cu mențiunea „pentru Ucraina”. Această rugăciune o au toți preoții de la începutul războiului de la mitropolie”.

Preotul a mai spus că a cazat refugiați acasă, dar oamenii din sat i-au cazat și pe la casele lor.

Petru Storoja, paroh la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Chișinău, nu era la curent cu comunicatul publicat acum câteva zile de către Mitropolia Moldovei.

Clericul a menționat că se roagă, „la fiecare liturghie, pentru ostașii căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea țării, credinței și a neamului”.

Cu referire la pomenirea în liturghii a numelui Patriarhului Kiril al Moscovei, căruia se subordonează Mitropolia Moldovei, preotul Petru Storoja a spus că formula sa e următoarea: „Ne rugăm pentru toți patriarhii ortodocși. Dumnezeu îi include pe cei pe care binevoiește să-i includă în formula asta. Și, local, îl pomenim pe Vlădica Vladimir, care este mitropolitul nostru. Eu nu am dreptul să fac altfel. Prin asemenea acțiuni instigăm la ură în societate. Noi suntem preoți, suntem mici”.

„Preotul nu trebuie să instige la ură în societate. Noi suntem obligați, în primul rând ca preoți, să ne rugăm Domnului ca să înceteze războiul mai repede. La o masă rotundă totul se hotărăște. Și în al doilea rând, pentru milostenie, pentru cei plecați de acasă, care au lăsat casa, masa și au fugit de urgia războiului.

Am auzit la TV-uri și pe rețele de socializare unele perso(nulități) din lumea politică, ce declară „să omorâm sataniștii, globaliștii… Nu se poate! Suntem obligați să ne rugăm pentru stoparea acestui război și pentru cei care mor. Nu instigăm la ură”, ne-a spus părintele Petru Storoja.

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE