Joe Biden a avertizat Rusia: „Nici să nu vă gândiți să pășiți pe teritoriul NATO!” (VIDEO)

1335
0

Preşedintele american Joe Biden a reafirmat sâmbătă, la Varşovia, că articolul 5 din Tratatul NATO, care stipulează că un atac asupra unei ţări membre a Alianţei Nord-Atlantice este un atac asupra tuturor, constituie o „datorie sacră” pentru Statele Unite, relatează AFP, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Preşedintele Biden a dat această asigurare în cursul întâlnirii cu omologul său polonez Andrzej Duda, a cărui ţară se teme de agresivitatea Moscovei după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Reafirmând că pentru americani articolul 5 este „o obligaţie sacră”, el a adăugat: „Puteţi conta pe aceasta”, înainte de a cita o veche maximă poloneză „pentru libertatea noastră şi a voastră”. Acest slogan aminteşte de o insurecţie poloneză împotriva ocupaţiei de către Rusia ţaristă.

Biden a declarat, de asemenea, că preşedintele rus Vladimir Putin „mizează pe o NATO divizată”, dar că această divizare nu a avut loc.

Preşedintele SUA Joe Biden a reafirmat sâmbătă că Statele Unite nu doresc să intre în conflict cu forţele ruse care au invadat Ucraina, dar a lansat un avertisment puternic Moscovei: „Să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO”, relatează AFP.

„Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia”, a adăugat Biden în cursul unui discurs rostit la Castelul Regal din Varşovia, cu un ton deosebit de dur faţă de preşedintele rus Vladimir Putin.

Preşedintele american Joe Biden, care a declarat sâmbătă în cursul unui discurs la Varşovia că omologul său rus Vladimir Putin „nu ar trebui să rămână la putere”, nu a cerut o „schimbare de regim” în Rusia, a precizat un oficial al Casei Albe, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ceea ce a vrut să spună preşedintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”, a spus oficialul.

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă, la Varşovia, că „nu este sigur” că anunţul Rusiei de a-şi concentra ofensiva asupra zonei Donbas înseamnă o schimbare a strategiei sale în Ucraina, relatează AFP.

Întrebat de un jurnalist pe această temă, el a răspuns concis: „Nu sunt sigur că ei (ruşii) au făcut acest lucru”, în timp ce comandamentul rus a declarat vineri că doreşte „să-şi concentreze eforturile pe obiectivul principal: eliberarea Donbasului”, în contrast cu intenţia declarată a Kremlinului de a „demilitariza” şi a „denazifica” întreaga Ucraină.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe „eliberarea” completă a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Totodată, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă, la Varşovia, că lupta „între democraţie şi autocraţie” va fi una de lungă durată şi că Statele Unite sunt alături de Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Această luptă nu va fi câştigată în zile sau luni. Trebuie să ne înarmăm pentru o luptă de lungă durată”, a spus Biden în cursul unui discurs la Castelul Regal din Varşovia, înainte de a da asigurări ucrainenilor: „Suntem alături de voi”.

În același timp, Preşedintele american Joe Biden l-a numit „măcelar” pe omologul său rus Vladimir Putin, în cursul unei întâlniri, sâmbătă, la Varşovia, cu refugiaţii ucraineni, relatează AFP, citat de Agerpres.

Întrebat despre „ceea ce crede despre Vladimir Putin, având în vedere ce le face acestor oameni”, Biden a răspuns cu o singură propoziţie: „Este un măcelar”, în timp ce întrevederea era transmisă în direct de mai multe canale de televiziune de pe Stadionul naţional din Varşovia.

Totodată, Joe Biden s-a adresat direct ruşilor în cursul unui discurs rostit sâmbătă la Varşovia, afirmând că „poporul rus nu este inamicul nostru”, în contextul invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

„Permiteţi-mi să spun aceasta dacă mă auziţi – voi, poporul rus, nu sunteţi duşmanul nostru. Refuz să cred că primiţi favorabil uciderea unor copii şi bunici nevinovaţi sau că acceptaţi că spitale, şcoli, maternităţi sunt lovite de rachete şi bombe ruseşti”, a afirmat Joe Biden.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu poate rămâne la putere şi războiul său împotriva Ucrainei este un eşec strategic pentru Moscova, a menţionat de asemenea preşedintele american Joe Biden, notează Reuters, citat de Agerpres.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat Biden în prezenţa unei mulţimi de oameni la Varşovia. Biden a apreciat că războiul Rusia-Ucraina, acum în a doua lună, a unit Occidentul, adăugând că NATO este o alianţă defensivă care nu a căutat niciodată dispariţia Rusiei, informează Agerpres.

Declaraţiile preşedintelui american Joe Biden conform cărora „criminalul de război” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere” în Rusia au continuat duminică să genereze reacţii furioase la Moscova, informează dpa, citat de Agerpres.

Senatorul rus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că Biden a făcut cu o „regularitate înspăimântătoare” afirmaţii care sunt mai grave decât crimele. Au existat timpuri când cuvântul unui preşedinte al SUA avea greutate, însă acele timpuri au trecut, a adăugat Kosaciov.

În timpul discursului său înflăcărat susţinut sâmbătă seara în faţa unei mulţimi de oameni la Varşovia, Biden a spus: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Această declaraţie a fost interpretată ca o schimbare majoră în politica externă a SUA, prin care Biden pare să fi sugerat că o schimbare de regim ar fi necesară în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ripostat rapid, afirmând că „nu este treabă lui Biden să decidă aceasta”. „Preşedintele Rusiei este ales de ruşi”, a spus Peskov.

În condiţiile în care afirmaţia lui Biden a făcut înconjurul lumii, Casa Albă a ţinut să precizeze că preşedintele SUA „nu a cerut o ‘schimbare de regim” în Rusia. „Ceea ce a vrut să spună preşedintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”, a spus un oficial al Casei Albe.

Acest lucru a fost reiterat duminică de şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, care a spus în timpul vizitei sale de lucru în Israel că SUA „nu au o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau în orice altă parte”.

În acelaşi discurs, Biden l-a calificat pe Putin drept „călău”, „criminal de război” şi „dictator sângeros”.

Preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a acuzat pe preşedintele american de „declaraţii nediplomatice” şi de „isterie”.

„Biden este slab, bolnav şi nefericit”, a comentat Volodin pe Telegram. „Cetăţenilor americani ar trebui să le fie ruşine cu preşedintele lor. Este posibil ca el să fie bolnav. Ar fi bine dacă Biden şi-ar face un control medical”, a adăugat el.

Pe de altă parte, potrivit lui Volodin, Vladimir Putin merită respect pentru atitudinea sa „reţinută”.

Moscova a atenţionat recent că relaţiile diplomatice cu SUA sunt pe punctul de a fi complet compromise din cauza escaladării tensiunilor asupra invaziei ruse în Ucraina, notează Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE