„Peter Pan” și nemurirea copilului din noi

1268
0
Scenă din spectacolul „Peter Pan” de James Matthew Barrie, în regia lui Sergiu Chiriac, Teatrul Național „Eugene Ionesco”

La Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI) a fost montat în premieră spectacolul „Peter Pan” de James Matthew Barrie, în regia lui Sergiu Chiriac. Cunoscuta poveste „Peter Pan” e îndrăgită de copiii și adulții din lumea întreagă. În această capodoperă a literaturii universale fascinația zborului și vraja copilăriei se îmbină cu puterea visului și cu aspirația spre fapte mari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Peter Pan” de la TEI este un spectacol pentru toate vârstele. „Eu cred că piesa „Peter Pan” este despre nemurirea copilului din noi, despre visele de care uităm atunci când ne maturizăm. Cu vârsta, devenim rigizi, cruzi și uităm de sentimentele frumoase. În copilărie suntem buni și calzi, de aceea trebuie să încercăm să păstrăm copilul din noi, să nu renunțăm la el”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” regizorul Sergiu Chiriac. 

Sergiu Chiriac consideră că într-un spectacol sunt deosebit de importante sinceritatea și emotivitatea: „Nu știu dacă există o rețetă pentru un spectacol de succes, dar cred că orice spectacol bun ar trebui să atingă omul, să miște ceva în el”. 

Piesa prezintă aventurile copiilor familiei Darling, Wendy și John, alături de un personaj ciudat: Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare şi care şi-a pierdut umbra. Acesta îi invită pe cei doi frăţiori în țara De Nicăieri, o ţară a visurilor şi a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor.

Actorul Anatol Guzic interpretează în spectacolul „Peter Pan” două roluri: cel a lui Mr. Darling, tatăl copiilor, și rolul Căpitanului Gheară. „E o experiență interesantă pentru mine să joc în „Peter Pan”. Am avut noroc să fac două personaje total diferite. În timp ce tatăl e calm, blând, ocrotitor, Căpitanul Gheară este agitat, agresiv, singur, neiubit de nimeni, dar, când se îndrăgostește și el, acceptă îndată iubirea și bunătatea”, subliniază Anatol Guzic. 

Regia și adaptarea scenică îi aparțin lui Sergiu Chiriac, scenografia aparține lui Adrian Suruceanu. Costumele au fost realizate de Inga Botnariuc, expresia corporală e semnată de Oleg Mardari. Din distribuție fac parte Silviu Boinceaunu (Peter Pan), Ala Menșicov (Bătrâna), Iuliana Vornicescu (Mrs. Darling / Crina Tigrina), Anatol Guzic (Mr. Darling / Căpitanul Gheară), Valeria Garțan (Wendy Darling), Ioan-Cristi Vlad (John Darling), Petru Dragancea, Bogdan Bîtlan, Maxim Chiriac (Copiii pierduți), Laurențiu Vutcărău (Slin).  

La finalul spectacolului, i-am rugat pe unii spectatori să-și împărtășească impresiile. „Spectacolul ,,Peter Pan” m-a fascinat cu adevărat. Actorii au dat dovadă de mult talent și muncă. Acest spectacol mi-a trezit admirație și prețuire pentru echipa Teatrului „Eugene Ionesco”. Cu siguranță, voi reveni”, afirmă Milena Morari.

Cristian Ciobanu, un alt spectator, ne-a mărturisit: „Această piesă mi-a adus bucuria întâlnirii cu arta teatrală de calitate. Dar povestea e și nostalgică, simțim o umbră de tristețe când ne dăm seama că, odată cu trecerea timpului, ne îndepărtăm de copilăria noastră. Peter Pan ne îndeamnă să călătorim spre lumea basmelor și să nu uităm de jocurile, de inocența și frumusețea copilăriei”.

Autoare: Ludmila Hițuc

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE