Cutremur pe piața europeană a gazelor. Ce ne așteaptă în Republica Moldova?

2224
0
Vicepremierul Andrei Spînu este liniștit: Cererea lui Putin de a plăti pentru gazele naturale în ruble rusești, nu se referă și la Republica Moldova

Prețul la gazele naturale a explodat după declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, iar la un moment dat la bursele europene acesta a ajuns să coste și 3600 de dolari. Media pentru luna martie, în baza căreia se formează prețul de achiziție de la Gazprom în Republica Moldova ar putea depăși 1000 de dolari. Tarifele pentru consumatorii finali nu vor fi însă majorate, deocamdată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La începutul lunii martie, pe fundalul sancțiunilor aplicate de către țările occidentale Rusiei drept răspuns la agresiunea acesteia în Ucraina, prețul gazelor naturale la bursele europene a ajuns la un moment dat la peste 3600 de dolari pentru o mie de metri cubi. Deși ulterior prețul a scăzut, media pentru martie oricum va fi mai mare de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi, sau chiar va ajunge la 1200 de dolari. Cu toate acestea, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a comunicat că tarifele pentru luna martie nu vor fi ajustate deoarece cele actuale au asigurat devieri pozitive în încasări, care reprezintă o rezervă suficientă pentru a plăti consumul.

Deja în aprilie prețul va fi calculat în baza așa-numitei formule de vară. Dacă în lunile reci, din octombrie până în martie, inclusiv, prețul plătit Gazprom-ului de către Moldovagaz se formează în proporție de 70 la sută în funcție de prețul produselor petroliere și 30 la sută în funcție de prețul de piață al gazului, în aprilie proporția se schimbă: 30 la sută – în baza produselor petroliere și 70 la sută în baza prețului la burse al gazelor naturale.

Astfel, deja în aprilie, ar putea apărea noi discuții privind majorarea tarifului, or atât produsele petroliere, cât și gazul urmează, cel mai probabil, să se scumpească pe burse în urma escaladării războiului economic dintre lumea occidentală și Rusia, care este presată astfel să renunțe la agresiunea barbară asupra Ucrainei.

Tot în contextul acestui război economic, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că va cere statelor occidentale să plătească pentru consumul gazelor rusești în ruble, și nu în dolari sau euro, după cum se practica până în prezent.

Putin urmărește prin acest pas să întărească rubla, care a căzut puternic după impunerea sancțiunilor. Ca rezultat al sancțiunilor multiple, brusc au încetat relațiile comerciale ale Rusiei cu țările occidentale, reducându-se astfel și volumul de valută intrat în țară. Acesta a crescut și mai mult din cauza unor sancțiuni, aplicate băncilor rusești și sistemului bancar în întregime, care limitează tranzacțiile cu aceste țări, precum și posibilitatea încasării de către entitățile din Rusia a valutei de peste hotare. Pentru a opri o prăbușire totală, Banca Centrală din Rusia a limitat dreptul la retragerea depozitelor în valută în sume mai mari de 10 mii de dolari, iar băncile, practic, nu au mai efectuat schimbul valutar în dolari și euro. Astfel, se crease un curs artificial al rublei. Dacă băncile afișau cu câteva zile în urmă un curs de 105 ruble pentru un dolar, deși dolarul nu se vindea, surse din Federația Rusă spuneau că dolarul putea fi cumpărat „la negru” la un preț de circa 300 ruble/1 dolar.

Astfel, Putin, prin obligarea partenerilor occidentali să achite gazul în ruble rusești, dorește să-i constrângă pe aceștia să aducă euro în Rusia, deoarece ei vor trebui să cumpere ruble pe piața rusească pentru a plăti gazul.

Putin a dat Băncii Centrale Ruse și oficialilor guvernamentali o săptămână pentru a găsi o modalitate de a trece plata pentru gazele livrate în Europa în ruble. Gazprom-ul a primit, de asemenea, ordin să-și revizuiască contractele pentru a se adapta la această schimbare.

Aparent, este o mișcare strategică inspirată a lui Putin. Europa primește aproximativ 40 la sută din gazele sale din Rusia, plătind pe zi între 200 și 800 de milioane de euro în monedă europeană și dolari. Sunt sume considerabile, pe care Kremlinul ar putea să le folosească în continuare pentru a produce sau cumpăra armament folosit în războiul împotriva Ucrainei. Astfel, Putin speră să atenueze impactul sancțiunilor. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple, or cumpărătorii ar putea să se opună acestei schimbări bruște a contractelor. Compania austriacă OMV a declarat deja că nu va accepta plata în ruble, iar exemplul său poate fi urmat și de alte mari companii occidentale. S-ar putea isca un litigiu, care va ajunge în judecată, iar litigiile comerciale durează ani întregi. Între timp, rușii vor trebui să livreze în continuare gaz în Occident. Desigur, ei pot, în stilul lor caracteristic, să oprească livrările dacă partenerii occidentali nu se vor conforma și nu le vor plăti în ruble. Însă aceasta ar atrage după sine necesitatea închiderii sondelor de gaze, or gazele, dacă nu sunt consumate, nu pot fi aruncate, pur și simplu, în atmosferă. Iar închiderea sondelor înseamnă, practic, betonarea lor. Ulterior, redeschiderea acestora devine aproape imposibilă.

Rămâne de văzut cum va decurge acest război al gazelor pentru europeni. Pentru Republica Moldova, lucrurile par a fi mai simple.

Deși Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a spus că obligativitatea plății gazelor în ruble ar crea dificultăți mari companiei pe care o conduce, vicepremierul Andrei Spînu este mai optimist.

Acesta afirmă că Republica Moldova nu este vizată de declarația lui Putin, care este adresată statelor „neprietenoase”.

Potrivit lui Spînu, contractul de achiziție a gazelor naturale dintre Moldovagaz și Gazprom, semnat în octombrie 2021, presupune posibilitatea efectuării plăților în dolari, euro și ruble. Anterior partea moldovenească anunțase că, începând cu luna mai, urmează să efectueze plățile în euro față de dolari, cum o face acum.

Spînu a mai spus că, pentru luna februarie, o parte din plăți către Gazprom au fost efectuate în ruble. Este vorba de banii primiți de la compania rusească în calitate de plată pentru gazele tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova spre Balcani.

Totuși, războiul economic actual între Occident și Rusia a creat pericole imense de ordin economic, care pot lovi Republica Moldova puternic inclusiv pe componenta energetică.

De aceea autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor cumpăra pentru prima dată în istorie gaze în perioada de vară, pe care le vor stoca în România. Același Andrei Spînu spune că a fost încheiată o înțelegere cu Romgaz, potrivit căreia, Republica Moldova ar putea stoca în capacitățile subterane de stocare din România o cantitate de circa 400 milioane de metri cubi de gaze, suficientă pentru a acoperi necesitățile Republicii Moldova pentru cel puțin două luni de iarnă. Totuși, pentru moment acestea pot fi, mai degrabă, iarăși gaze rusești, or piețele europene vor fi cu siguranță copleșite de prețuri mari și pe parcursul verii.

Uniunea Europeană a anunțat mai multe măsuri pentru a reduce dependența de gazul rusesc. A fost permisă redeschiderea minelor de cărbune, închise anterior în corespundere cu programele de reducere a emisiilor de carbon.

De asemenea, SUA a promis că va spori livrarea gazelor de șist pe continentul european. Agresiunea rusească în Ucraina va schimba radical paradigmele pe piețele europene, inclusiv cea energetică. În consecință, Republica Moldova urmează să grăbească integrarea în piețele europene. Există deja conexiune la rețeaua românească de gaze prin conducta Iași-Chișinău, iar din acest an încep a fi extrase gazele naturale de pe platoul continental românesc al Mării Negre. Drept urmare, România nu va mai depinde deloc de gazul rusesc, ba ar putea chiar exporta unele cantități și în Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE