Kamala Harris, vicepreşedinte al SUA: „Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor”

807
0

Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă, a declarat, vineri, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România”, a arătat ea şi a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.

Oficialul american a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

În conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Klaus Iohannis după discuţiile oficiale, vicepreşedintele SUA a arătat că România „a fost extraordinară în generozitatea şi curajul” demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina şi „o lume întreagă” a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

Kamala Harris a precizat că Statele Unite ale Americii sunt „dedicate” prieteniei şi alianţei cu România. Ea a subliniat că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, oficialul american a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva acest conflict, evidenţiind totodată valorile scăzute înregistrate de rublă în urma sancţiunilor aplicate Rusiei. Pe de altă parte, Harris a afirmat că „orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război”.

„Trăim nefericita experienţă, noi, cei care nu suntem în Ucraina, de a fi martori la oroare (…) Este dureros să vedem ce se întâmplă unor oameni nevinovaţi în Ucraina, care vor doar să trăiască în ţara lor”, a spus aceasta.

În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că „este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune”.

„Angajamentul SUA faţă de Tratatul Nord-Atlantic este de neclintit. Luăm lucrurile foarte în serios şi suntem pregătiţi să acţionăm conform cu ceea ce declarăm când spunem că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul nostru este ferm. Când repetăm şi preşedintele Joe Biden o spune – vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Aşa că sunt prezentă în România, azi, pentru a reafirma acest angajament”, a punctat Harris.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în acest context tensionat, este necesară creşterea în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni.

„Pot să subliniez că nu avem date care indică faptul că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acţiune a Rusiei, acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a adăugat Iohannis.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, s-a aflat joi în Polonia, iar vineri în România, a informat Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE