CNESP a decis relaxarea măsurilor de sănătate publică    

790
0

Starea de urgență în sănătate publică, declarată prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 61 din 9 septembrie 2021, a fost prelungită până pe 15 aprilie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată luni, 14 martie, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, se anunță într-un comunicat difuzat de Direcţia comunicare și protocol a Guvernului Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, o serie de măsuri de sănătate publică au fost ajustate în contextul reducerii considerabile a numărului de cazuri de COVID-19. Începând cu 16 martie curent, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii. Specialiștii în sănătate publică recomandă, în continuare, cetățenilor să poarte măștile în toate spațiile publice închise, în special în cele de uz comun și zonele cu potențial de aglomerare. Totodată, pentru a se proteja de infectarea cu SARS-CoV-2, persoanele sunt îndemnate să respecte regulile de igienă respiratorie și igiena mâinilor.

Membrii CNESP au mai decis să excludă obligativitatea prezentării certificatului COVID la intrarea în toate spațiile închise. De asemenea, toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, vor putea fi organizate fără limitarea numărului de invitați/spectatori etc. Dispar și limitările privind numărul de clienți în unități de alimentație publică, teatre, cinematografe, săli de spectacol, centre de sport/fitness sau zone de agrement. Evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, se vor putea desfășura fără restricții privind numărul spectatorilor.

O altă decizie a CNESP vizează accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, intrarea va fi permisă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și celor străini fără prezentarea certificatului COVID-19. Toate măsurile de relaxare prevăzute vor intra în vigoare din data de 16 martie, ora 24.00.

Autoritățile monitorizează în continuare situația epidemiologică privind COVID-19, iar în funcție de evoluția acesteia, vor ajusta măsurile de sănătate publică. Menționăm că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva COVID-19, se spune în comunicatul emis de Guvernul R. Moldova. 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE