Importatorii au rezerve de sare la depozit și se reorientează spre alte piețe

1327
0

În magazinele din Chișinău există un deficit de sare alimentară. Războiul din Ucraina a perturbat importurile de produse alimentare, inclusiv de sare alimentară. Unii oameni au cumpărat sare pentru o perioadă îndelungată, fiind panicați de zvonul că n-ar mai fi sare în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Agenții economici care importă sare spun că nu există motive de îngrijorare, deoarece aceștia dispun de rezerve de sare pentru cel puțin două luni. Și chiar dacă războiul va continua, importatorii vor aduce sare din alte țări.

Am fost în câteva magazine din Chișinău, unde am văzut că într-adevăr lipsește sarea gemă și sarea iodată, care costa 5-7 lei pentru un pachet. În magazine se vinde în continuare sare de Himalaya, sare aromatizată cu ierburi, sare de mare etc., prețul cărora variază între 17 și 30 de lei.

Bunăoară, într-o unitate dintr-o rețea de supermarketuri de pe bd. Ștefan cel Mare din Chișinău am întâlnit o femeie lângă raftul cu sare. „Nu văd sare gemă. S-a scumpit de la 5 la 7 lei. Dar și 10 lei să coste, dar să fie sare!”, zice femeia.

Întrebați de ce nu-i sare în vânzare, angajații magazinelor ne-au răspuns că de vină ar fi războiul din Ucraina, din cauza căruia s-au oprit unele importuri.

Sunt rezerve de sare

CapMar-Grup” este cel mai mare importator de sare pe piața din Republica Moldova. Compania aduce sare din Ucraina, Belarus și statele Uniunii Europene.

Administratorul mărcii comerciale „Cu plăcere”, Serghei Bote, ne-a asigurat că nu există nicio premisă pentru a intra în panică, iar sare în magazine va fi. În depozite sare este pentru cel puțin două luni de zile, care acoperă tot teritoriul R. Moldova.

Rezervele care au fost până la anunțarea situației excepționale sunt în depozite. Avem și variante de rezervă, pentru că noi lucrăm și cu producători europeni. Chiar și dacă vor fi rețineri, iar situația aceasta va dura, atunci ne vom reorienta spre alți producători de sare, anume spre producătorii europeni. Și problema va fi soluționată”, a mai declarat Bote.

Administratorul spune că lipsa de sare în unele magazine ține de partea logistică. „Situația creată a influențat mult logistica și din aceste motive nu întotdeauna reușim să transportăm comenzile la timp în magazine. Sare este”, a explicat Serghei Bote.

Unele produse vor fi substituite

La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că „nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor”.

Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produsele alimentare și de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană.

Sarea este importată în mod deosebit din Ucraina (85%), produsul este adus în țară și de pe alte piețe, printre care Bulgaria, România, Polonia și Italia. Respectiv, comercianții vor suplini stocurile de pe aceste și alte piețe, informează Ministerul Economiei.

Republica Moldova importă din Belarus aproximativ 2% dintre produsele alimentare, circa 9,3% – din Ucraina și 14% – din Federația Rusă, mai mult de jumătate din produsele importate fiind resurse energetice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE