Maia Sandu: „Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență”(VIDEO)

638
0

În dimineața zilei de astăzi, 24 februarie, în jurul orei 5:30, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat intervenția forțelor armate ale Rusiei în Ucraina, informează Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Scopul operațiunilor speciale rusești este de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani, iar pentru aceasta, ne vom strădui să demilitarizăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva rezidenților pașnici, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse”, a declarat Vladimir Putin.

După puțin timp de la declarația președintelui rus, au început să aibă loc explozii în oraşele Kiev, Odesa Harkov şi în estul Ucrainei.

În acest context, Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, imediat după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat la ora 8.00 dimineață ședința Consiliului Suprem de Securitate privind situația din Ucraina. Reproducem integral textul Declarației Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu:

„Dragi cetățeni, în această dimineață, Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război.

În acest context, am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Tot astăzi va fi convocată Comisia Situații Excepționale, pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crizei și provocărilor umanitare. Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi comunicate suplimentar publicului.

Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate.

Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni”, a precizat președinta.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, în această dimineață că președintele SUA, Joe Biden, nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

„Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia și nici nu vom trimite soldați în Ucraina ca să ne luptăm cu Rusia. Nu știu de câte ori trebuie să vă mai spun: nu există nicio posibilitate ca președintele să trimită soldați americani în Ucraina care să lupte cu Rusia”, a declarat Jen Psaki, transmite digi24.ro .

Totodată, Ministerul Apărării din România informează că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea, scrie Agerpres.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp”, se precizează într-un comunicat citat de Agerpres.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE