Cadrele didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general vor primi compensații majorate, începând cu anul 2022

1865
0

Majorarea cuantumului compensației de la 2000 la 4000 de lei (pentru un an de studii) este un angajament al Guvernului, asumat în Programul de guvernare, în acest scop fiind prevăzute circa 172 milioane de lei. De aceste compensații vor beneficia peste 43 de mii de cadre didactice titulare și de conducere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Compensațiile pentru personalul didactic sunt prevăzute pentru procurarea de suporturi didactice (dicționare, crestomații, reviste de specialitate, auxiliare didactice, literatură artistică); a tehnicii de calcul (calculator/ laptop/ tabletă, componente PC, periferice PC, software pentru PC), a produselor software, a consumabilelor pentru calculatoare, pentru servicii de Internet, dar și pentru produse de birotică și papetărie, scrie în comunicatul emis de Guvernul Republicii Moldova.

Am reușit să discutăm cu o învățătoare de clasele primare dintr-un liceu din Capitală, care ne-a spus ce cheltuieli are un cadru didactic din învățământul primar.

„Ei zic că 4000 de lei ni se vor da pentru anul viitor, dar anul acesta nu vom primi. Și dacă vom primi nu se știe. Vă voi exemplifica necesarul prin următoarele cheltuieli: cursuri de formare – 1560 de lei, dacă mai merg la vreun webinar – vreo 400 de lei, să publici un articol – vreo 500 (minimum), ca să te abonezi la vreo revistă de specialitate – vreo 400. O lecție demonstrativă: să faci o copie xerox color pentru 31 de elevi, doar o foaie X 6 lei = 186 de lei, colaje mari – 1,100 de lei. Încărcarea imprimantei – 70 lei/lunar. O foaie vatman color este 30 de lei, un capsator cu formă este 113 lei, o ștampiluță cu scrierea descriptorilor pe ele este 200, iar noi avem nevoie de vreo șase. Nu mai vorbim de reparația în cabinet. Un stick, un mouse, care la fel, lucrând zilnic, se strică… Mie mi-ar ajunge 2000/lunar, ca să nu cer de la părinți și să lucrez calitativ”, ne-a spus Cristina Vișchiu, învățătoare la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Capitală.

Contactați de „Gazeta de Chișinău”, responsabili de la Editura „Arc”, ne-au spus că „profesorii vin și cumpără caiete de evaluare, diferite titluri de cărți”. Nu ne-au putut spune câți profesori vin să procure carte didactică. „Cel puțin la editura noastră avem un număr constant de cumpărători”, a estimat sursa.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării și are scopul de a sprijini formarea profesională continuă și a asigura creșterea calității procesului de predare-învățare-evaluare, precum şi implementarea eficientă a Tehnologiilor informației și a comunicațiilor (TIC) în educație, dar și dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE