Luptătoarea Irina Rîngaci, din nou campioană

667
0
Irina Rîngaci, pe treapta supremă a podiumului de premiere

Luptătoarea din Republica Moldova, Irina Rîngaci, a câștigat într-un stil de zile mari Turneul „Dan Kolov – Nikola Petrov”, desfășurat în perioada 17-20 februarie curent la Veliko Tarnovo (Bulgaria). Prima competiție internațională de lupte libere, greco-romane și feminine din acest an, derulată sub egida Federației de profil (United World Wrestling – UWW) s-a aflat la a 59-a ediție și a avut loc în fastuosul Complex Sportiv (Palatul Culturii și Sportului) „Vassil Levski”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Primul turneu – prima medalie

Irina Rîngaci (21 de ani), campioana mondială în exercițiu, a câștigat distincția supremă (în limitele categoriei de greutate de până la 68 de kilograme) chiar la primul turneu oficial din anul 2022, însă această izbândă, deși obținută cu multă încredere, nu a fost deloc una ușoară și fără emoții. Ea și-a disputat meciul inaugural la aceste competiții în compania luptătoarei din Ungaria, Noémi Szabados (21 de ani), în 2021 vicecampioană europeană printre juniori.

Radu Lefter (primul din dreapta)

Să luăm evenimentele în ordine cronologică. După un minut de tatonări, atleta noastră o agăță pe adversară de picior și o trecu în parter (2-0), după care în scurt timp o mai plasă o dată la sol, prin împingere din față (4-0). Câteva încercări întreprinse de rivală de a o dezechilibra pe Irina prin priză la picior s-au soldat cu eșec, iar avantajul acesteia din urmă a crescut până la 6-0. În a doua repriză conaționala noastră a forțat și a încheiat rapid conturile printr-un procedeu de aruncare, învingând prin superioritate tehnică (12-0).

În următoarea partidă, contra sportivei din India, Sonika Hooda (21 de ani), Irina Rîngaci din start a început să pună presiune, reușind o aruncare cu amplitudine peste umăr (4-0). La începutul reprizei a doua, luptătoarea originară din Sărăţica Veche, Leova, a izbutit un contraatac la tentativa adversarei de a o arunca peste șold (6-0), după care a realizat două procedee consecutive de rostogolire în parter (10-0), obținând astfel victoria înainte de expirarea timpului regulamentar – o prestație cu adevărat impresionantă, fără cusur!

A doua zi veni momentul marii finale, în cadrul căreia luptătoarea noastră a avut de înfruntat rezistența mult mai experimentatei concurente din Franța, Pauline Denise Lecarpentier (25 de ani). De această dată, primul procedeu rezultativ îi aparținu adversarei, acesta fiind realizat în primul minut, printr-o priză la picior cu trecerea în parter (0-2). Însă Irina preluă cu repeziciune inițiativa: mai întâi se instală cu o deosebită agilitate în spatele adversarei și egală scorul, procedeu pe care îl repetă cu câteva secunde înainte de încheierea reprizei, scor 4-2.

Jumătatea a doua a meciului începu în forță, atleta din Moldova efectuând o priză la picior cu trecerea la sol a oponentei (6-2), după care a mai surprins-o o dată în același fel, nelăsând-o să se dezmeticească la o reluare după o scurtă întrerupere (8-2). La încercarea franțuzoaicei de a o scoate în afara perimetrului saltelei de lupte, Irina se eschivă cu abilitate, reușind la rându-i să o împingă de pe saltea (9-2), iar în scurt timp mai câștigă un punct, concurenta fiind penalizată pentru pasivitate, cauzată fără îndoială de epuizarea fizică: 10-2. Însă soarta meciului nu era nici pe departe pecetluită, cum se părea la prima vedere; așa că pe final am avut parte de suspans și emoții de îngrijorare.

Urmă o pauză provocată de examinarea unei contestări lansate de antrenorii luptătoarei din Franța, după care rivala își reveni un pic și întreprinse câteva tentative disperate de a întoarce soarta „disputei”, reușind să reducă semnificativ din scor (10-7). Totuși avansul consistent creat de discipola antrenorilor Andrei și Petru Chiperi i-a permis să ducă partida spre un final victorios și să-și adjudece pe merit trofeul principal al acestui prestigios turneu, care a întrunit 447 de luptători din 35 de țări ale lumii. Podiumul a fost completat de Sonika Hooda și reprezentanta gazdelor, Siyka Todorova Ivanova, ambele intrând în posesia medaliilor de bronz.

Două distincții de bronz pentru Moldova

O evoluție meritorie la acest turneu (consacrat memoriei lui Dan Kolov, primul campion european la lupte libere din Bulgaria, și luptătorului de stil greco-roman Nikola Petrov, campion mondial și european din aceeași țară) a avut și compatrioata noastră Emilia Cîrîcu-Budeanu (29 de ani, categoria 50 kg). În sferturi ea a dispus de germana Lisa Ersel (23 de ani), dominând copios în ambele reprize. Ea a deschis scorul prin trecerea adversarei în parter (2-0) și efectuând procedeul de rostogolire cu aruncare (5-0), la care nemțoaica nu răspunse decât cu un punct acumulat după scoaterea Emiliei în afara perimetrului covorului (5-1). Iar la jumătatea reprizei secunde sportiva noastră obținu victoria prin tuș, accesând astfel în semifinale, unde dădu piept cu reprezentanta Indiei, Neelam Neelam (22 de ani). Meciul se caracteriză printr-o primă parte echilibrată, care se încheie cu un avantaj minim al asiaticei (0-1). În repriza a doua, cu un minut înainte de sfârșitul partidei, discipola școlii moldovenești de lupte restabili egalitatea prin scoaterea adversarei din perimetrul saltelei. Se vede că pe final Neelam totuși a păstrat mai multe forțe, reușind să învingă cu 6-2.

În partida pentru bronz, Emilia Cîrîcu-Budeanu se confruntă cu o luptătoare din Franța, Emma Solange Irène Luttenauer (22 de ani). Ca și în meciul precedent, prima repriză se încheie cu un avantaj minim al adversarei (0-1). În a doua jumătate, sportiva noastră își trecu rivala în parter (2-1), după care o scoase în afara saltelei (3-1). Duelul continuă pe contre, rivalitate câștigată în mod magistral, din punct de vedere tehnico-tactic, de moldoveancă (4-1, 6-1, 9-3). Pe primele două trepte ale podiumului de premiere au urcat Miglena Selișka (Bulgaria) și, respectiv, Neelam (India), iar una din cele două medalii de bronz i-a revenit atletei din Franța, Julie Sabatie. La băieți, compatriotul nostru Radu Lefter (21 de ani) s-a învrednicit de distincția de bronz în cântarul de 97 kg, în luptele de stil liber.

În clasamentul general pe medalii, delegația Moldovei s-a situat pe un prestigios loc 12, podiumul fiind adjudecat de Bulgaria (8 medalii de aur, 3 de argint și 7 de bronz), Belarus (5-0-5) și Azerbaidjan (3-1-5).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE